Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 12:25

Καλαματιανό Καρναβάλι: Αναμνήσεις, παράπονα, δύο «διαλείμματα» και στον ορίζοντα το 10ο (Φωτογραφίες)

Καλαματιανό Καρναβάλι: Αναμνήσεις, παράπονα, δύο «διαλείμματα» και στον ορίζοντα το 10ο (Φωτογραφίες)

Όποιο γεγονός προσφέρει χαµόγελα και στιγµές ξεγνοιασιάς εν µέσω καταιγισµού αρνητικών ειδήσεων δεν µπορεί παρά να χρήζει υποστήριξης, ιδίως όταν διοργανώνεται από ανθρώπους που το αγαπούν και το ανανεώνουν.

Η εισαγωγή αυτή δεν θα µπορούσε παρά να αναφέρεται στο Καλαµατιανό Καρναβάλι, το οποίο στην ουσία µπορεί να µην έχει κλείσει δεκαετία, ωστόσο οι φετινές δράσεις του σε µία κατά τα άλλα «παγωµένη» αποκριάτικη περίοδο φανερώνουν πως έχει µέλλον, έχοντας προσφέρει από το 2013 πολλές συγκινήσεις στους συµµετέχοντες και στο κοινό του.

Με τις παρελάσεις για τρίτη συνεχόµενη χρονιά να έχουν µπει στο… συρτάρι λόγω του κορονοϊού, η «Ε» µε τη βοήθεια της πρoέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Καλαµατιανού Καρναβαλιού Κέλλυς Φερέτου γύρισε νοητά το χρόνο πίσω, στις διοργανώσεις που έλαβαν χώρα µε µάσκες… αποκριάτικες, χωρίς αποστάσεις, αλλά µε αστείρευτο κέφι, δηµιουργικότητα και ζωντάνια.

Ως ενεργή καρναβαλίστρια από το 1ο έως και το 7ο -µιας και το 8ο µετατράπηκε σε περίπατο λόγω εµφάνισης της Covid, µε αποτέλεσµα το 9ο να γίνει διαδικτυακό- η Κέλλυ Φερέτου επισήµανε όσα αποκόµισε από το θεσµό, µε το 2022 να είναι µια χρονιά οργάνωσης µε την ίδια στο τιµόνι, ώστε το Καλαµατιανό Καρναβάλι του επόµενου έτους, το 10ο τυπικά -καθώς στο φετινό δεν δόθηκε αριθµός- να επανέλθει στις επάλξεις, εφόσον οι υγειονοµικές συνθήκες µέχρι τότε το επιτρέψουν.

Η ίδια, κάνοντας την αναδροµή της ως ενεργό µέλος του θεσµού, εξήγησε στην «Ε» πως οι περασµένες διοργανώσεις της άφησαν θετικά πράγµατα. «Γνώρισα κόσµο που δεν θα γνώριζα ποτέ στη ζωή µου. Βρέθηκα µε ανθρώπους που δεν ήξερα παίζοντας και χορεύοντας µαζί τους. Οι καρναβαλιστές θεωρώ πως έχουν µια ιδιαίτερη αγάπη για τη διοργάνωση αυτή και όλοι µαζί βρίσκουν ένα κοινό σηµείο ώστε να διασκεδάσουν αρµονικά» δήλωσε, ανατρέχοντας στο 1ο Καλαµατιανό Καρναβάλι πριν εννιά χρόνια, όταν η τρέλα και η ανυποµονησία για το άγνωστο, το οποίο µεταξύ άλλων περιελάµβανε τα παιχνίδια του κρυµµένου θησαυρού, έδωσε το έναυσµα ώστε ένα πειραµατικό εγχείρηµα τότε να γίνει εν τέλει θεσµός. «Το πιο ωραίο είναι πως τελειώνοντας αυτά τα παιχνίδια όλοι µαζί στη συνέχεια χορεύαµε και διασκεδάζαµε, ασχέτως ποιος έχει κερδίσει» είπε.

«ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

Αναλύοντας το σκέλος των παιχνιδιών, η Κέλλυ Φερέτου στάθηκε στο γεγονός πως οι καρναβαλιστές έµαθαν άγνωστες πτυχές της πόλης τους. «Μάθαµε ποια ήταν η Πριγκίπισσα Ιζαµπώ, για σχολές που υπήρχαν παλιότερα στην Καλαµάτα, για µνηµεία, για σηµαντικούς πίνακες που βρίσκονται σε ιστορικά κτήρια κ.ά. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ήταν όταν µας ζητήθηκε να βρούµε από την Εµπορική Σχολή της Καλαµάτας ανθρώπους που ζούσαν και είχαν φοιτήσει σε αυτή. Η διαδικασία της εύρεσης στοιχείων και η απόκρυψή τους από τα άλλα γκρουπ ήταν και είναι µια προσέγγιση που κάνει τα εν λόγω παιχνίδια ακόµα πιο ιδιαίτερα» υπογράµµισε.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ… ΜΟΥΣΚΕΜΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ

Από πλευράς παρελάσεων, αναµφίβολα κάθε µία είχε το δικό της χαρακτηριστικό τα περασµένα χρόνια είτε αυτή ήταν βραδινή είτε µεσηµεριανή, όµως κάποια όπως φαίνεται έχει µείνει στη µνήµη των καρναβαλιστών για συγκεκριµένους λόγους. «Στη µεγάλη παρέλαση του 3ου Καλαµατιανού Καρναβαλιού το 2015 έβρεχε χωρίς σταµατηµό καθ’ όλη τη διάρκειά της. Παρ’ όλα αυτά, τα γκρουπ έστω και µε λίγα άτοµα το καθένα παρέλασαν κανονικά αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες, ενώ σαν να µην έφτανε αυτό περιµέναµε καρτερικά µήπως γινόταν η συναυλία που ήταν προγραµµατισµένη να γίνει στη συνέχεια. Θέλαµε τόσο πολύ να ζήσουµε τη µέρα από την αρχή µέχρι το τέλος της, αγνοώντας πως γίναµε µούσκεµα µε κίνδυνο να αρρωστήσουµε» πρόσθεσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, υπενθυµίζοντας πως κανένα καρναβάλι δεν γίνεται χωρίς τους καρναβαλιστές του, περνώντας ουσιαστικά το µήνυµα πως στις επόµενες χρονιές θα έχουν ακόµα µεγαλύτερο ενεργό ρόλο σε αυτό.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Οπως κάθε διοργάνωση, πέραν της χαράς που προσφέρει, δεν παύει να δέχεται κριτικές και παράπονα για τον τρόπο που διεξάγεται. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Φερέτου, έχοντας ζήσει αυτές τις καταστάσεις µακριά από την προεδρία, τόνισε ποια είναι αυτά που έχουν τεθεί από τη δεύτερη χρονιά και έπειτα. «Εχοντας ζήσει και τις δύο πλευρές, οι καρναβαλιστές πάντα κάτι ζητάµε. Πάντα θα βρούµε κάτι που δεν µας αρέσει. Μεταξύ άλλων, παράπονα έχουν γίνει γιατί δεν υπήρξε plan b για την προαναφερόµενη συναυλία, γιατί δεν είναι µεγαλύτερη η παρέλαση σε διάρκεια ή γιατί σε όλα τα σηµεία της διαδροµής η µουσική δεν ακούγεται σωστά. Μπαίνοντας στην οργανωτική επιτροπή το 2020, διαπίστωσα πως για κάθε τι κρύβεται µια απάντηση, η οποία όσο καλή διάθεση και να έχουµε δεν γίνεται να µετουσιωθεί σε πράξη σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς το Καλαµατιανό Καρναβάλι δεν έχει δικό του ταµείο. Στο θέµα της µουσικής για παράδειγµα που έχει δεχτεί τα περισσότερα βέλη όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως για τον πεζόδροµο της Αριστοµένους, το ρεύµα που τραβιέται για τον ήχο είναι πολύ χαµηλό σε εκείνο το κοµµάτι. Για να λυθεί το θέµα αυτό χρειάζονται γεννήτριες, όµως είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν όλο αυτό το διάστηµα, µε αποτέλεσµα η µουσική να µην έχει την ίδια ένταση παντού» γνωστοποίησε.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ

Αν κάτι έχει κάνει το Καλαµατιανό Καρναβάλι να ξεχωρίσει σε σχέση µε άλλα της χώρας, αυτό είναι το φιλικό κλίµα ανάµεσα στα γκρουπ. Οι εκδηλώσεις που λάµβαναν χώρα πριν τις παρελάσεις άλλωστε µε όλους τους καρναβαλιστές να θυµίζουν µια µεγάλη παρέα στην κεντρική πλατεία ή στο Ιστορικό Κέντρο, απέδειξαν πως µπορεί ένας θεσµός να είναι νέος σε σύγκριση µε άλλους, όµως όταν όσοι τον απαρτίζουν τον αγαπούν, αυτός µπορεί να διατηρείται στο διηνεκές. «Μπορεί να µη βρισκόµαστε ποτέ µεταξύ µας οι καρναβαλιστές όλη τη χρονιά, αλλά ξέρουµε πως το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο θα συναντηθούµε, θα διασκεδάσουµε όλοι µαζί, χωρίς κόντρες, αποκοµίζοντας µοναδικές εµπειρίες» συµπλήρωσε

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙ∆ΙΩΝ ΤΟ ΚΕΡ∆ΟΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΩΝ

Οι δράσεις στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων το περασµένο Σαββατοκύριακο απέδειξαν µέσα από την προσέλευση που σηµειώθηκε, πως ο κόσµος τις είχε ανάγκη. «Μικροί και µεγάλοι τίµησαν τις δράσεις µε την παρουσία τους τηρώντας όλα τα υγειονοµικά πρωτόκολλα. Μέσα από τα χαµόγελα των παιδιών πρωτίστως αλλά και των συνοδών τους διαπιστώσαµε όλοι πόσο καλό κάνουν τέτοιου είδους events, τα οποία πέρα από τον χαρούµενο τόνο περνούν και πολλά µηνύµατα. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των κρίσιµων στιγµών που περνούν οι συνάνθρωποί µας στην Ουκρανία οι παρευρισκόµενοι έφτιαξαν χαρταετούς µε τα χρώµατα της Ουκρανίας και έγραψαν µηνύµατα για την ειρήνη και τον τερµατισµό του πολέµου, µε σκοπό αυτοί να πετάξουν στον µεσσηνιακό ουρανό, στέλνοντας µε τον τρόπο τους το δικό τους µήνυµα πως τα παιδιά πρέπει να παίζουν και όχι να βρίσκονται σε καταφύγια» σχολίασε, λέγοντας πως το πιο σηµαντικό για τα επόµενα χρόνια είναι να έχουµε θετικές σκέψεις.

«Φέτος καρναβαλιζόµαστε φορώντας τη µάσκα προστασίας µας, ώστε του χρόνου να είµαστε όλοι µαζί και να διοργανωθεί το 2ο Παιδικό Καρναβάλι και το 10ο µε τις παρελάσεις του Σαββατοκύριακου, καλώς εχόντων των πραγµάτων» κατέληξε.

Θυμηθείτε στιγμές από τα καρναβάλια της Καλαµάτας πατώντας στο ενεργό link της κάθε χρονιάς:

Διαβάστε επίσης: Καλαματιανό Καρναβάλι: Αρχηγοί πληρωμάτων αναπολούν παλιές διοργανώσεις και ετοιμάζονται για την επόμενη