Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 08:26

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας στην «Ε»: «Δεν θα ξεκινούσα κάτι αν πίστευα πως δεν κάνω γι' αυτό - Δεν κάνουμε όλοι για όλα»

Γράφτηκε από τον

Δύο μοναδικές παραστάσεις stand up comedy οι οποίες είναι ήδη sold out θα δώσει στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας "Θ. Αγγελόπουλος" ο Αλέξανδρος Τσουβέλας, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. και στις 10 μ.μ.

Ο stand-up comedian και ραδιοφωνικός παραγωγός, είναι το απόλυτο φαινόμενο της εποχής μαζί με τους Φάνη Λαμπρόπουλο και Νίκο Ράπτη, οι οποίοι μας χαρίζουν μέσα από το site Netwix και κατ' επέκταση από τα βίντεο τους στο youtube, απίστευτες στιγμές γέλιου, μετρώντας άπειρα views.

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με πηγαίο χιούμορ, κάνοντας απίστευτες μιμήσεις, γι’ αυτό και θεωρείται τόσο ταλαντούχος στον χώρο του. Έχει πιστούς και φανατικούς θαυμαστές ενώ οι ατάκες του κλέβουν τις εντυπώσεις και γίνονται με τη σειρά τους viral. Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας θίγει μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου επίκαιρα θέματα και προβληματίζεται χιουμοριστικά για ζητήματα παντός επιστητού, μιας και η οξυδέρκειά του, του επιτρέπει να είναι στις επάλξεις της καθημερινότητας. Ο ίδιος μίλησε στην "Ε" λίγες μέρες πριν τις παραστάσεις του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για την πορεία του στον χώρο, το φαινόμενο Netwix και φυσικά για την Καλαμάτα και τη... φοβερή γουρουνοπούλα της, όπως τη χαρακτήρισε.

-Πότε και πως ξεκίνησες την ενασχόληση σου με το stand up comedy;

Η ενασχόληση μου ξεκίνησε όταν ο Κώστας και ο Θανάσης Παπαγεωργίου με άκουσαν στο ραδιόφωνο ενώ παράλληλα πήγαινα και έβλεπα παιδιά που έκαναν Stand Up από κοντά. Το έφτιαχνα μέσα μου αλλά δεν είχα σχηματοποιήσει στο μυαλό μου τι ήθελα ακριβώς να κάνω με τις μιμήσεις που έκανα και τα σκετσάκια και τα κείμενα που έγραφα. Το πεδίο βρέθηκε εν τέλει και έτσι ξεκίνησε να μπαίνει το νερό στο αυλάκι το 2013.

-Τι ακριβώς είναι το Stand Up Comedy και τι το διαφοροποιεί από το θέατρο;

Είναι όρθια κωμωδία. Αυτό που διαφέρει σε σχέση με το θέατρο είναι πως πρόκειται για έναν μονόλογο μπροστά σε κοινό χωρίς σκηνικά, κοστούμια και πολλές φορές δεν χρειάζεται καν σενάριο. Βέβαια πρέπει να έχεις ένα στάνταρ κείμενο και αν θέλεις να αυτοσχεδιάσεις πάνω σε αυτό σίγουρα είναι πιο ασφαλές ως προς την εικόνα που βγάζεις.

- Θεωρείς πως μέσα από την ενότητα "Πάρε πέντε" στο Netwix έχεις θεσπίσει το δικό σου ύφος στο Stand Up στο διαδίκτυο;

Το "Πάρε Πέντε" στο Netwix μου έδωσε αναγνωρισιμότητα και έδειξε στον κόσμο κάποια πράγματα από κείμενα μου. Ηταν μια ιδέα του Διομήδη Πιτουρά ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Netwix. Κατά την γνώμη μου στο διαδίκτυο έτσι θα έπρεπε να είναι το StandUp comedy. Επειδή δεν αποτυπώνεται τηλεοπτικά, παρά μόνο από κάποια special που μπορεί να κάνει κάποιος και να τα διοχετεύσει στο διαδίκτυο ή με κάποιο άλλο τρόπο, χάνει το ζωντανό κομμάτι, αυτή την ενέργεια που έχει, δεν αποτυπώνεται στο γυαλί και χάνεται έτσι στη διαδρομή. Πιστεύω πως το "Πάρε Πέντε" βοήθησε στο να με μάθει ο κόσμος και να έρθει να με δει από κοντά.

- Με το κοινό σου έχεις επικοινωνία;

Έχω πάρα πολλά μηνύματα κάθε μέρα. Εκτός από τα μηνύματα θαυμασμού τα οποία εκτιμώ πάρα πολύ εκτιμώ ακόμα περισσότερο αυτά των ανθρώπων με πολλά προβλήματα, όπως καρκινοπαθών, ανθρώπων που είναι μόνοι, χωρισμένων και με κατάθλιψη. Όπως μου λένε τα βιντεάκια μου τους βοηθούν να γελάνε, να ξεφεύγουν και να νιώσουν καλύτερα. Ολη αυτή η κατάσταση έτσι μου δίνει μια ευθύνη γι' αυτό που κάνω και με γεμίζει με ωραία συναισθήματα γιατί νιώθω χρήσιμος.

-Υπάρχουν κάποιοι κωμικοί που έχεις επηρεαστεί κατά την διάρκεια της καριέρας σου ή που εμπνέεσαι;

Από το εξωτερικό κυρίως. Ο Ρόμπι Γουίλιαμς, ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Ρίτσαρντ Πράιορ και ο Εντι Μέρφι είναι κάποιοι από αυτούς. Από τους συγκεκριμένους θεωρώ πως έχω πάρει ίσως κάποια στοιχεία από τον τρόπο “παράδοσης” του αστείου τους, όχι με μιμητισμό, απλά έδωσα βάση στον τρόπο που τοποθετούνται, στον τρόπο ουσιαστικά που χρειάζεται για να περάσει το αστείο στο κοινό. Αλλωστε, ένα πολύ καλό αστείο με έναν άνευρο τρόπο μπορεί να μην περάσει, ενώ ένα μέτριο αστείο με έναν επιθετικό τρόπο μπορεί να περάσει.

-Υπήρξε κάτι που σε έκανε να σκεφτείς να σταματήσεις το stand up comedy και να ξεκινήσεις κάτι άλλο ή ήσουν ακάθεκτος σε αυτό που έκανες;

Ημουν από την αρχή ακάθεκτος. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν θα ξεκινούσα κάτι αν πίστευα πως δεν κάνω γι' αυτό. Δεν κάνουμε όλοι για όλα, ο καθένας πρέπει να ασχολείται με τον τομέα του. Πρέπει να "σκάψει" κανείς μέσα του πέρα από τα κείμενα και γενικότερα στον χώρο μας δεν θέλει μιμητισμό όπως είπα, προσπαθώντας να κάνεις κάτι που το κάνουν και οι άλλοι. Πρέπει να βρεις εσύ τη δύναμη να φτιάξεις κάτι δικό σου. Τότε μόνο θα έχει μια στέρεα βάση για να συνεχιστεί κάτι. Με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκα από την αρχή.

- Αυτή τη στιγμή το Netwix είναι το απόλυτο must του διαδικτύου - Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τα υπόλοιπα παιδιά;

Ήταν μια ιδέα του Διομήδη Πιτουρά ο οποίος με κάλεσε και πίστευε ακούγοντας με στο ραδιόφωνο πως μπορώ να ταιριάξω με το υπόλοιπο team. Αρχικά έγινε το guest με το μπάσκετ. Βέβαια είχα κάνει μια πρώτη δουλειά στο Netwix με τις "Σταρούμπες και Καρύδες" για ένα μήνα, μια διακωμώδηση των παιχνιδιών επιβίωσης. Στη συνέχεια χαθήκαμε λίγο, έπειτα ήρθε το βίντεο με τίτλο "Οι χειρότεροι τύποι που θα πετύχεις σε γηπεδάκια μπάσκετ" και εκεί γεννήθηκαν οι ιδέες. Είμαστε πιστεύω πολύ κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να σε αγκαλιάζουν άνθρωποι που να μην νιώθουν ανταγωνισμό και καχυποψία μεταξύ τους. Τα παιδιά είχαν ήδη μια τεράστια επιτυχία την οποία βιώνω και εγώ τώρα μιας και δεν χρόνο να πιω ούτε ένα καφέ λόγω φόρτου εργασίας.

- Θα δούμε νέες δουλειές σας στο μέλλον; - Χρειάζεται πολύς χρόνος για να τα γυρίσετε;

Ετοιμάζονται πολλές νέες δουλειές με το “ΓΙΩΤΑ 4” όπως και στην κατηγορία "Πάρε Πέντε" τα οποία θα δείτε το επόμενο διάστημα. Στο τελευταίο μου βίντεο με τα μπουζούκια σκεφτείτε πως η εγγραφή ήταν μια ώρα και πέντε λεπτά και στο youtube βγήκε μόλις 18. Στο “ΓΙΩΤΑ 4” η τελευταία μας δουλειά ήταν οι πολεμικές τέχνες όπου είχε μεγάλη απήχηση.

- Απ' όσα έχουμε δει ως τώρα υπάρχει κάποιο που να έχεις ξεχωρίσει; Δίνεις βάση στις κριτικές του κόσμου γι' αυτά;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στο μυαλό μου, μου αρέσουν όλα όσα έχουμε κάνει ως τώρα. Από πλευράς κόσμου σίγουρα θα υπάρχουν και αρνητικές κριτικές, δεν γίνεται να αρέσουν σε όλους αλλά... να τους κοπούν τα χέρια που γράφουν τέτοια πράγματα (γέλια).

- Σχολίασε μας το απόλυτο viral με τον "κυρ. Αλέκο".

Ο κυρ. Αλέκος έγινε το μεγαλύτερο viral με την ατάκα "Καλός - Καλός" στο διαδίκτυο. Είχα πάνω από 3.000 μηνύματα την ημέρα σχεδόν για ένα διάστημα που αφορούσαν την συγκεκριμένη ατάκα. Παράλληλα, υπάρχουν πάνω από 200 gifs με θέμα το όνομα μου και κατ' επέκταση στα βίντεο που παίζω.

- Έχεις ξαναεπισκεφτεί την Καλαμάτα, πως σου φαίνεται ως πόλη;

Έχω επισκεφτεί ξανά την Καλαμάτα Φθινόπωρο σε φιλικό επίπεδο. Δεν έχω κάνει παλιότερα παράσταση στην πόλη σας. Είναι μια υπέροχη πόλη με τεράστια εξέλιξη και τουρισμό τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα μέρος που έχει τα πάντα και... φοβερή γουρνοπούλα. Οταν έρθω σίγουρα θα "παίξει μπάλα" πολύ η πετσούλα, ζητώ συγγνώμη από τους vegan φίλους μου αλλά θα παίξει.

- Τι θα δει σε γενικές γραμμές το κοινό στις παραστάσεις σου στις 8 Νοεμβρίου;

Θα δει ένα ποτ πουρί από διάφορα θέματα. Φυσικά σατιρίζουμε τις ανθρώπινες σχέσεις που για μένα είναι το "κέντρο" μιας και από εκεί εξαρτώνται όλα. Θα σατιρίσουμε το οικογενειακό περιβάλλον, τις κηδείες, δασκάλες και πολλά άλλα μέσα από διάφορες προφορές. Και οι δύο παραστάσεις ανακοινώθηκαν πως είναι  sold out και γι’ αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Καλαμάτας.

- Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα για την επικαιρότητα;

Βλέποντας καθημερινά ανθρώπους που έχουν πολλά προβλήματα, ένταση, νεύρα και αδιέξοδα τα οποία για εμένα δεν ξεκινάνε από την οικονομία αλλά από άλλα πράγματα, την φασαρία που προκάλεσε η παρέλαση στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον κόσμο να βρίζει και να τσακώνεται αλλά και τον διαχωρισμό για τις εκλογές και για τη Μακεδονία θέλω να πω πως δεν πρέπει να χωριζόμαστε, πρέπει να είμαστε μονιασμένοι σε όλα τα επίπεδα γιατί είμαστε λίγοι για να είμαστε έτσι χωρισμένοι. Η ισχύς εν τη ενώσει, αυτό είναι το δικό μου μήνυμα.