Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 23:00

Στα άκρα ωθεί η Τουρκία την κρίση στο Αιγαίο

Γράφτηκε από την

Του Χρήστου Καπούτση

Στα άκρα ωθεί η Τουρκία την κρίση με την Ελλάδα. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Ελλάδα, για «αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος». Ευθεία αναφορά στην παρουσία τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, σε νησιά του Αιγαίου, που απέχουν ελάχιστα από τα τουρκικά παράλια και είναι στόχος των αποβατικών σκαφών της 4ης Τουρκικής Στρατιάς, που έχει έδρα την Σμύρνη.

Επίσης σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουντ Τσαβούσογλου, θέτει και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε...». Σαφής προειδοποίηση- απειλή για στρατιωτική επέμβαση από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, στηρίζει εμπράκτως την διεθνή νομιμότητα. Και κάθε κυβερνητική πολιτική επιλογή, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και συμβατή με τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Η κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκπορεύεται από την αναθεωρητική και εκτός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας Τουρκική επεκτατική πολιτική, την οποία όμως, διεθνή νομιμότητα , υπερασπίζεται σθεναρώς η Ελλάδα.

Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα αποφάσισε να επιδώσει, επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας, για τα νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία έχει θέσει και επισήμως στον ΟΗΕ, προ 8μηνου, θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ουσιαστικά θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου.

Με την επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ (που συνέταξαν αρμόδιοι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών), απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και «θερμό» επεισόδιο

Το σύστημα εξουσίας του Προέδρου Τ. Ερντογαν, πιθανότατα και εν όψει προεδριών εκλογών την άνοιξη του 2023, να μεθοδεύσει μία εξωτερική περιπέτεια για να συσπειρώσει γύρω του τους ψηφοφόρους του. Ο εθνικισμός-επεκτατισμός της «Γαλάζια πατρίδας» αναδύεται όχι μόνο από το τουρκικό κράτος, είτε το ισλαμικό, είτε το νέο-οθωμανικό, είτε το κοσμικό, είτε το Κεμαλικό, αλλά και από την ίδια την τουρκική κοινωνία.

Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, ο Ερντογάν θα δώσει την πιο κρίσιμη μάχη της ταραχώδους πολιτικής σταδιοδρομίας του. Στις προεδρικές εκλογές του 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Δεν είναι σίγουρη η εκλογική νίκη του, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διότι, οι οι φιλοευρωπαϊστές τούρκοι αποτελούν ανερχόμενη δύναμη.

Η Τουρκία, μεθοδεύει τρόπους , για πρόκληση σοβαρής κρίσης στο Αιγαίο , ίσως και ελεγχόμενο «θερμό» επεισόδιο.

Οι εκτιμήσεις, αρμοδίων παραγόντων στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών είναι ότι, η Τουρκία επιζητεί, ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, που θα είναι ορατή η απειλή της στρατιωτικής κλιμάκωσης. Το ερώτημα είναι, αν η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, συνιστά προετοιμασία του εδάφους για να επιχειρήσει η Άγκυρα, κάποιο επεκτατικό τετελεσμένο, δηλαδή κάποια τυχοδιωκτική ενέργεια προσβάλλοντος ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κατά την Τουρκική εκτίμηση, η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης, θα υποχρεώσει την Ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει πολεμική σύρραξη, να αποδεχτεί την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων, δηλαδή, την συζήτηση επί θεμάτων, που αφορούν τουρκικές εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν θεωρείται πιθανό, η Τουρκία, να αδιαφορεί, αν το θερμό επεισόδιο που επιδιώκει να προκαλέσει, ίσως να εξελιχτεί σε ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη. Ο Τ. Ερντογάν και το στρατιωτικό επιτελείο του, εκτιμούν, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν δυνατότητες να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, εφόσον η Τουρκία επιχειρήσει να επιβάλει την επεκτατική πολιτική της με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Η Τουρκία, επιδιώκει να κερδίζει πολιτικά και διπλωματικά, κυρίως με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας και αν είναι δυνατόν, χωρίς «να ρίξει τουφεκιά», εφαρμόζοντας τις αρχές τις εξαναγκαστικής διπλωματίας.

Επειδή όμως, η θέση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι μάλλον «χαλαρή», η Ελλάδα απευθύνεται στον ΟΗΕ, εφιστώντας την προσοχή του Διεθνούς Οργανισμού και παράλληλα προειδοποιώντας, ότι δεν αποκλείεται , η δημιουργία νέας σοβαρής εστίας έντασης και πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ δυο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, τινάζοντας στο αέρα την συνοχή της Ν.Α. πτέρυγας της Συμμαχίας, σε μια ιδιαίτερα κρίση περίοδο, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.