Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 18:30

Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά εκτός ατζέντας θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά εκτός ατζέντας θέματα εθνικής κυριαρχίας

Του Χρήστου Καπούτση

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, έχει πρόσθετο βαρύνοντα λόγο, επειδή η Ελλάδα θα αναλάβει θέση κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανάδειξε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στις κυοφορούμενες εξελίξεις στην Ευρασία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζονται ότι η Ελλάδα απέχει εξίσου, μόλις 900 μίλια μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία, τα πιο καυτά πολεμικά μέτωπα, αυτή τη περίοδο του Πλανήτη. Να προσθέσουμε , ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και δέσμια διμερών αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, μετέχει, έμμεσα μεν, ενεργά δε και στους δυο πολέμους!

Στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, είπε ότι «»Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Και το ερώτημα είναι, αν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, φτάνει μέχρι την γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού;

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια δραματική έκκληση «Η συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και οι φρικτές δοκιμασίες των αμάχων στη Γάζα δυστυχώς συνεχίζονται. Η κλιμάκωση απειλεί να προκαλέσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην περιοχή. Ένας πόλεμος στον νότιο Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία». Άλλο ερώτημα, ποιος και γιατί απειλεί με ανάφλεξη ολόκληρη τη Μέση Ανατολή; Μόνο η Χαμάς , η Χεζμπολαχ και οι ΧΟΥΘΙ; Η φιλοπόλεμη ακροδεξιά Κυβέρνηση Β. Νετανιάχου, δεν είναι απειλή για την Ειρήνη και την σταθερότητα; Και δεν ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού με χιλιάδες θύματα άμαχους, γυναίκες, παιδιά ηλικιωμένους άρρωστους Παλαιστινίους... Ποιος προστατεύει τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα ή μήπως δεν έχουν;

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ ήταν καταπέλτης για την Κύπρο «Καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΒΔΚ) και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις». Να προσθέσουμε επιπλέον ότι η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ούτε καν την κρατική οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απάντηση στον τούρκο πρόεδρο έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απ το ίδιο βήμα, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μας σε λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή». Και το ερώτημα είναι, με δεδομένες τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών, από που εκπορεύεται η σχετική έστω αισιοδοξία, ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα οδηγήσουν σε δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού;

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα... ». Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Αν αποκωδικοποιήσουμε την τοποθέτηση του Τ. Ερντογάν και αντί της διπλωματικής γλώσσας, «αξιοποιήσουμε» την ρεαλιστική πολιτική όπως αυτή περιγράφεται με σαφήνεια στην « Γαλάζια Πατρίδα» τον χάρτη με τις επίσημες αξιώσεις και διεκδικήσεις του Τουρκικού κράτους, θα επισημαίνουμε ότι: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όπου ρητά προβλέπει ότι τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η Τουρκία επιμένει στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ από τις ηπειρώτικες ακτές των δυο πλευρών του Αιγαίου, ουσιαστικά το διεκδικεί το μισό Αιγαίο! Η Τουρκία από ο 2019 έχει συνάψει με τη Λιβύη μνημόνιο μιας παράνομης οριοθέτησης ΑΟΖ , σε περιοχές που συμπίπτουν με την εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ. Η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιχειρεί να ακυρώσει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες σε Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και ακόμη, με τον ισχυρισμό περί κυριαρχίας υπό την αίρεση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που επιστρατεύτηκε από την Τουρκική διπλωματία, μαζί με τις «γκρίζες ζώνες» δηλαδή θαλάσσιες περιοχές νησίδες και βραχονησίδες του Αιγίου που κατά την τουρκική άποψη είναι απροσδιόριστης κυριαρχίας, αυτές οι πάγιες τουρκικές θέσεις όμως, πλήττουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το ερώτημα είναι, έχει υποχωρήσει η Τουρκία, έστω και ένα βήμα, από τις πάγιες θέσεις της, που συνιστούν μια αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. «Η Ελλάδα πρόθυμη να εργαστεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Γ.Σ του ΟΗΕ. Όμως, σε ποια βάση διαλόγου μπορεί να γίνει εφικτή η οριοθέτηση; Μόνο αν υποχωρήσει η Ελλάδα!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στη Λέρο για την 81η επέτειο από τη βύθιση του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, δήλωσε: «Όλα τα νησιά έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει» (σ.σ. όπως η Τουρκία).