Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 21:25

Ανοίγει η συζήτηση “περί ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανοίγει η συζήτηση “περί ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”

Ειδήσεις και μάλιστα ενδιαφέρουσες έβγαλε η χθεσινή ημερίδα στην Τρίπολη με αντικείμενο την Παιδεία.

Σημαντικότερη εξ αυτών φυσικά η συζήτηση, που έστω και εμμέσως άνοιξε και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ίδιες περιφέρειες. 

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρεται μάλιστα να “έχει αναπτύξει μία ιδέα περί ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, κάτι που φαίνεται να έχει ως βάση σκέψης την κατά περίπτωση συνένωση ΑΕΙ – ΤΕΙ και την ολοκλήρωση της εξίσωσής τους προς τα επάνω.

Προφανώς αυτό είναι μία γενική θεώρηση, που θα πρέπει να εξεταστεί επιμέρους και κατά τόπους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τέτοιες συγχωνεύσεις με γνώμονα φυσικά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, αλλά και της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης.

Για την περίπτωση της Πελοποννήσου τα δύο ιδρύματα, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, έχουν ήδη δώσει καλά δείγματα συνεννόησης μέσω της συνεργασίας τους σε κοινό μεταπτυχιακό, γεγονός που από μόνο του φυσικά δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος για τη συγχώνευση, είναι όμως ένα καλό ξεκίνημα.

Απαιτείται φυσικά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Η παρουσία πάντως του αρμόδιου υπουργού στην ημερίδα αφήνει κάτι περισσότερο από ανοιχτό παράθυρο για κάτι τέτοιο. 

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η έναρξη του διαλόγου για το θέμα, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις, καθώς μία συγχώνευση σίγουρα θα απαιτήσει κάποιες... θυσίες. Κάποιοι θα το δουν με καλό μάτι και κάποιοι ανάλογα με την δική τους οπτική και το συμφέρον. Το πού θα κάτσει η μπίλια όμως κανείς δεν μπορεί από τώρα να το προβλέψει.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 14:36

NEWSLETTER