Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 18:27

Ενδιαφέρον για τον τουρισμό στην πράξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες από άποψη ποιότητας θαλάσσιων υδάτων και προσφοράς υπηρεσιών στους λουόμενους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος "Γαλάζια Σημαία".

Μάλιστα, φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο Νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι τα καλά νέα για τις Γαλάζιες Σημαίες και τον τουρισμό της χώρας μας.

Για τα τοπικά δεδομένα και τη Μεσσηνία τα νέα δεν είναι καλά, παρότι ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για την προοπτική, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η Μεσσηνία βραβεύεται φέτος με μόλις με 6 Γαλάζιες Σημαίες. Οι 4 απ’ αυτές είναι στο Δήμο Καλαμάτας, η μία στην Μπούκα στο Δήμο Μεσσήνης και η 6η στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, στην Costa Navarino, όχι σε κάποια δημόσια - δημοτική παραλία.

Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί. Αλήθεια, δεν υπάρχουν άλλες ελκυστικές παραλίες, με ξεχωριστές ομορφιές στη Μεσσηνία; Πού είναι οι παραλίες της Ανάληψης, της Βελίκας, των Χράνων και του Αγίου Ανδρέα; Γιατί δεν προβάλλονται οι παραλίες της Κορώνης, της Φοινικούντας, της Μεθώνης, της Γιάλοβας, του Πετροχωρίου και του Ρωμανού; Γιατί δε βραβεύονται οι ακτές στους Γαργαλιάνους (Κυανή Ακτή και Μάτι), στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία; Είναι δυνατόν να απουσιάζουν η Στούπα και η Σάνταβα στο Δήμο Δυτικής Μάνης;

Οι δημοτικές αρχές οφείλουν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τον τουρισμό. Εκτός και αν εκτιμούν ότι ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας δεν προσφέρει και δε συμβάλλει στην προβολή και την ανάπτυξη.

Οι 6 Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες της Μεσσηνίας είναι μιζέρια, αποτελούν ντροπή και στοιχείο για προβληματισμό και αναθεώρηση αποφάσεων και συμπεριφορών.

Κλείνοντας, απλά να αναφέρουμε ότι μετά τη Χαλκιδική με τις 71, ξεχωρίζουν το Λασίθι με 42 και τα Χανιά με 34 Γαλάζιες Σημαίες. Η απόδειξη ότι το ενδιαφέρον για τον τουρισμό είναι στην πράξη, όχι στα λόγια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 18:34