Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 16:08

Το Δημοτικό Συμβούλιο για το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το Δημοτικό Συμβούλιο για το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου από τις φονικές πλημμύρες στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, όπου 3 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Από τότε δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο, κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα επικίνδυνα σημεία στην Καλαμάτα, στη Θουρία, στο Πήδημα και σε άλλα χωριά που έδωσαν τρομερές καταστροφές, παραμένουν ανοχύρωτα.
Επειδή τα αντιπλημμυρικά είναι δαπανηρά έργα, όλες οι ελπίδες και ο προγραμματισμός έχουν πέσει στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που μελετάει ο “Μορέας” για την προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής έως το Πήδημα και το αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 102 εκ. ευρώ.
Ομως, για το έργο αυτό μόνο ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει κάνει επαφές με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών, όπως είχε κάνει παλιότερα ο προκάτοχός του Παναγιώτης Νίκας. Εχουν γίνει γνωστά κάποια πράγματα από τις ενημερώσεις του δημάρχου, αλλά μέχρι εκεί.
Επειδή το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πολύ σοβαρό και 4 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να αναλάβει δράση. Να ζητήσει από τον δήμαρχο και να τον στηρίξει στο αίτημα για επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.
Από το 2018 το είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη, στο τέλος Φεβρουαρίου εκείνου του χρόνου.
Φέτος στις αρχές Μαΐου, μετά από διευρυμένη σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και με μηχανικούς - μελετητές του “Μορέα”, ο δήμαρχος προχώρησε σε μια πρώτη ουσιαστική ενημέρωση για το τι προβλέπεται: Οτι αναμένεται να υλοποιηθεί από τον “Μορέα” με χρήματα από εθνικούς πόρους, ενώ πηγές του υπουργείου επεσήμαναν ότι κυρίαρχη θέση στα έργα υποδομών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά τις οδυνηρές συνέπειες του κορονοϊού, κατέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα των αυτοκινητόδρομων της χώρας και για το λόγο αυτό τα 380 εκ. ευρώ που προβλέφθηκαν αρχικά, αυξήθηκαν σε 500 εκ. Το 1/5 απ’ αυτά τα χρήματα θα διατεθεί για το έργο του “Μορέα”, για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Επειδή τα λόγια δεν μετρούν, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να θέσει σε προτεραιότητα το αντιπλημμυρικό του “Μορέα” και να απαιτήσει να γίνουν πράξη οι επισημάνσεις των πηγών του υπουργείου. Τώρα, όχι στην επόμενη επέτειο των φονικών πλημμυρών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 16:13

NEWSLETTER