Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 18:40

Συνολική μελέτη για τον Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συνολική μελέτη για τον Μεσσηνιακό Κόλπο

 

Του Γιάννη Σινάπη

Τις προηγούμενες μέρες παραλιακά τμήματα και λιμενικές εγκαταστάσεις της Μεσσηνίας δοκιμάστηκαν σκληρά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Προκλήθηκαν ζημιές, καταστροφές και επικίνδυνες καταστάσεις σε Κυπαρισσία, Μάραθο, Πύλο, Μεθώνη, Καλαμάτα και Ακρογιάλι Αβίας.

Ολα αυτά στέλνουν το μήνυμα ότι τα αντιδιαβρωτικά και τα έργα προστασίας παραλιακών περιοχών και λιμενικών υποδομών πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας. Και παλιότερα συνέβαιναν τέτοια φαινόμενα, αλλά τώρα με την κλιματική κρίση είναι πιο συχνά και πιο καταστροφικά. Η θάλασσα ανεβαίνει και απειλεί τη στεριά, καταστρέφει περιουσίες ανθρώπων και δημόσιες υποδομές, και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Η παγκόσμια κοινότητα, η πολιτική και η επιστημονική, οφείλουν να αλλάξουν πολιτικές και να πάρουν γενναίες αποφάσεις.

Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και αυτοδιοίκηση οφείλουν να δώσουν έμφαση σε μελέτες και έργα προστασίας από τα έντονα φαινόμενα. Οχι μεμονωμένα, αποσπασματικά, αλλά συνολικά με σχέδιο και πρόγραμμα, αξιοποιώντας τη γνώση, τα ερευνητικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Θα το τονίσω ξανά: Απαιτείται συνολική έρευνα και μελέτη για όλο τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Μπορεί η παρέμβαση στο Ακρογιάλι να αποδείχθηκε ανεπαρκής και να χρειάζεται ενίσχυση, όμως επιπλέον μετέφερε πιο δίπλα το πρόβλημα: σε περιοχές που δεν έγινε ποδάρι, μπλοκ με βράχους, όπως διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι. Το ίδιο και στη Μικρή Μαντίνεια, το πρόβλημα μετακινήθηκε πιο βόρεια, προς το “Messinian Bay”.

Επειδή πλέον πρέπει να προστατευτεί και η παραλία της Καλαμάτας, η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τον Μεσσηνιακό Κόλπο είναι επιτακτική.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στην ανατολική πλευρά, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας στον Αγιο Ανδρέα, ενώ σχεδιάζεται ανάλογη παρέμβαση και στο Πεταλίδι. Χωρίς συνολική μελέτη το πρόβλημα κάθε φορά θα μεταφέρεται πιο δίπλα.

Στα ανοιχτά της Μεσσηνίας η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει τη Μεθώνη. Πριν από χρόνια είχε γίνει μελέτη για έργο, που απορρίφθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Χρειάζεται έργο για την προστασία του οικισμού και του εντυπωσιακού Κάστρου.

Και στην Πύλο, η μελέτη που εκπονείται πρέπει να δει την προστασία και την προοπτική της πόλης και όλου του όρμου του Ναβαρίνου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 18:18

NEWSLETTER