Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 22:31

“100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”: Καλή επιτυχία Καλαμάτα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
“100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”: Καλή επιτυχία Καλαμάτα!

Του Δημήτρη Πλεμμένου

“Στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, τον χαρακτήρα και την προοπτική τους. Αποφάσεις που διαμορφώνουν για πολλά χρόνια την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και καθορίζουν τη θέση τους στον χάρτη σε ολόκληρο τον κόσμο”. Ως μια τέτοια παρουσίασε χθες βράδυ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος την απόφαση η Καλαμάτα να διεκδικήσει την αποστολή για τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”.
Πρόκειται πραγματικά για κάτι παραπάνω από ένα απλό “στοίχημα” για την πόλη, καθώς μέσα από τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας όντως μπορούν να γίνουν αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν μία διαφορετική ημέρα για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή.
Βασικός στόχος μέσα από αυτή την αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι πόλεις που θα λάβουν μέρος και θα επιλεγούν να κάνουν τα επόμενα δυναμικά βήματα τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους -άξονες, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι έχουν έτσι κι αλλιώς κομβική σημασία για το μέλλον κάθε σύγχρονης πόλης. Και η Καλαμάτα θα επιχειρήσει να είναι μία από αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας να διεκδικήσει τη θέση του μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να βρει υποστήριξη, διότι αυτού του βεληνεκούς οι προσπάθειες απαιτούν μεταξύ άλλων κλίμα ομόνοιας και συνεννόησης. Άλλωστε η προσδοκία είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να είναι ορατά και υλοποιήσιμα όχι απλώς στα επόμενα λίγα χρόνια, αλλά να αποτελέσουν τη βάση για την πόλη των επόμενων δεκαετιών.
Μπορεί για κάποιους όλο αυτό να φαίνεται πολύ μεγάλο ή πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο πάντα οι στόχοι που πρέπει να μπαίνουν είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν οραματικό προσανατολισμό. Αυτό που θα κάνει τέτοιους στόχους να φαίνονται ρεαλιστικοί είναι η μεθοδική δουλειά και η συλλογική προσπάθεια για τη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας κατά την παρουσίαση της γενικής φιλοσοφίας της προσπάθειας στάθηκε στην ενεργοποίηση φορέων και πολιτών και γενικότερα των υγιών δυνάμεων του τόπου και αυτό είναι απαραίτητο, διότι σε αυτό το εγχείρημα δεν χωρά συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Χωρά γόνιμη και ρεαλιστική κριτική, η οποία θα στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας και της τελικής προσπάθειας, αλλά και στη διασφάλιση ότι το project θα είναι βιώσιμο από κάθε πλευρά για την πόλη.
“Ανοιχτό πνεύμα, εξωστρέφεια, τόλμη και διάθεση συνεργασίας” σταχυολόγησε -πολύ σωστά- ως βασικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, ώστε η πόλη να διεκδικήσει με αξιώσεις την αποστολή για τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”.
Καλή επιτυχία Καλαμάτα!


NEWSLETTER