Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 22:38

Πρόβλημα για τους ανθρώπους και τα ζώα η αγελοποίηση των αδέσποτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Καθημερινά -χωρίς υπερβολή- είναι τα τηλεφωνήματα αναγνωστών για τις αγέλες αδέσποτων σκύλων σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Πιο πρόσφατο το χθεσινό, όπου αναφέρθηκε μία ακόμα επίθεση σκυλιών σε διανομέα, που εργάζεται τις νυχτερινές ώρες στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας στην “Ε” ανέφερε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που του συμβαίνει ανάλογο περιστατικό, ενώ αντίστοιχες επιθέσεις έχουν δεχθεί και εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Καλαμάτας.
Παράλληλα προ ολίγων ημερών μέσα από τις στήλες της “Ε” είχαμε αναφερθεί και σε επιθέσεις αδέσποτων σκύλων στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Το πρόβλημα όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι τα σκυλιά, αλλά το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε τα συμπαθή τετράποδα να πάψουν να αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς. Αλλά παράλληλα να πάψει και ο κίνδυνος για τα ίδια τα ζώα, καθώς ουκ ολίγες φορές βρίσκονται και αυτοί οι πολίτες, που αποφασίζουν με διάφορους τρόπους να επιτεθούν στα σκυλιά με τη δικαιολογία του φόβου που τους προκαλεί η αγελαία συμπεριφορά τους. Συχνά πάλι οι πολίτες διαμαρτυρόμενοι προς τις υπηρεσίες γίνονται μπαλάκι από τον δήμο στον Φιλοζωικό και τούμπαλιν, ενώ αρκετές φορές σε αυτό το… πινγκ-πονγκ μπαίνουν και αστυνομικές υπηρεσίες. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται και έτσι αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να κινούνται υπό τον φόβο επίθεσης από κάποια αγέλη.
Όλη αυτή η κατάσταση είναι πρόβλημα και για τους ανθρώπους και για τα ζώα, απλώς ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει τον τρόπο να το λύσει μέσα από τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Άλλωστε σε περιπτώσεις όπως αυτή της Καλαμάτας ή άλλων περιοχών της Μεσσηνίας δεν είναι δύσκολο κάποιος να φτάσει στην άκρη του νήματος. Λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε και τελικά η λύση μπορεί να είναι πιο εύκολη από ό,τι φαντάζει για κάποιους.