Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 12:32

Απογειώσεις διαστημοπλοίων από το κοσμοδρόμιο της Τρίπολης

Γράφτηκε από τον

Τα πιο αερολογικά κείμενα, μνημεία ασάφειας και ακατάσχετης υποσχεσιολογίας, είναι αυτά του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το τι θέλει να πει ο «ποιητής» είναι πάντα το ζητούμενο για τον αναγνώστη αυτών των απίστευτων ανακοινώσεων. Η εξήγηση αυτού του φαινόμενου είναι εύκολη μια και από παλιά όποιος «ποιητής» δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, έλεγε ωραίες εκφράσεις στη σειρά και όποιος κατάλαβε -κατάλαβε. Η πρόσφατη ανακοίνωση για τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό Πελοποννήσου 2012-2014» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης πρακτικής. Το Στρατηγικό Σχέδιο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, είναι κάτι νεφελώδες και ασύνταχτο που περιλαμβάνει τα πάντα και ουσιαστικά τίποτα. 

Η ανακοίνωση μας πληροφορεί για παράδειγμα ότι: ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική άποψη που είχε εξαρχής η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου να διεκδικεί ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή της. «Η χώρα αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, σημαντικότερο όμως είναι το face loss που τη χαρακτηρίζει. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να ανατραπεί μόνο αν οι Περιφέρειες βγουν δυναμικά μπροστά και αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η αλλαγή της νοοτροπίας και η υιοθέτηση περιφερειακής συνείδησης για να καταρτίσουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό με καινοτόμα αντίληψη αυτοπροσδιορισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του». Προφανώς καταλάβατε τα πάντα. Επιπρόσθετα όταν ομιλούμε για οικοδόμηση περιφερειακής συνείδησης, να υποθέσουμε ότι δεν εννοούμε να φτιάξουμε 2-3 αεροδρόμια και 5-6 λιμάνια στην Τρίπολη. 

Τα ωραία όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση, «Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτή σε κρίση δημοκρατίας, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή άποψη αντιμετώπισής της μόνο μέσα από κανόνες σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής διαβουλεύτηκε με όλες τις δημοτικές αρχές, τους παραγωγικούς φορείς και όλες τις δομές, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συνεργασία και συνεννόηση και ήδη έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί. Κυρίαρχα στοιχεία του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και οι δυνατότητες για υιοθέτηση καινοτόμων αντιλήψεων που θα αποτελέσουν το "κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης". Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε καινοτομίες που ήδη έχουν υλοποιηθεί, όπως η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης της λυματολάσπης, των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων, των τυροκομείων και των ελαιοτριβείων, η υιοθέτηση του μοντέλου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και το περιφερειακό ταμείο στήριξης της επιχειρηματικότητας. Οσον αφορά τον τομέα της εξωστρέφειας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η Περιφέρεια έχει επιτύχει να καταστεί σημαντικός παράγοντας στο διεθνές πεδίο, όπου μπορεί και μιλά ισότιμα καταθέτοντας προτάσεις καινοτόμες».

Τα μεγάλα ωραία λόγια, οι ανακρίβειες και οι «δημιουργικές» υπερβολές είναι κραυγαλέες στα συγκεκριμένα αποσπάσματα της ανακοίνωσης. Κανένας συγκροτημένος και συστηματικός διάλογος - διαβούλευση δεν έγινε με τους υπόλοιπους φορείς για το στρατηγικό σχέδιο ενώ είναι επιεικώς υπερβολική η εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταθέτει καινοτόμες προτάσεις στο διεθνές μάλιστα πεδίο. Με τη φόρα που έχουν πάρει σε λίγο θα μας πουν ότι από το Κοσμοδρόμιο της Τριπόλεως έφυγε το Curiosity για τον Αρη. Η επίδειξη μεγαλείου μετατρέπεται σε γραφικότητα όταν χάνεται το μέτρο. Η τοπική κοινωνία και οικονομία δεν χρειάζεται από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης μεγάλα λόγια και βερμπαλισμούς κάθε μορφής και είδους. Αντίθετα χρειάζεται συγκεκριμένες λύσεις και απτά αποτελέσματα σε υπαρκτά προβλήματα.  

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας για τα επόμενα δύο χρόνια θα περίμενε κανείς να περιγράφει με σαφήνεια συγκεκριμένους και υλοποιήσιμους στόχους με απολύτως προσδιορισμένο το χρονοδιάγραμμα δράσεων. Οταν διατυμπανίζεις μεγαλεία δράσεων και υπερβολικών πρωτοβουλιών διεθνούς βεληνεκούς στις αίθουσες συνεδριάσεων και τα τηλεοπτικά στούντιο και την ίδια ώρα ο απλός πολίτης της Περιφέρειας παλεύει με τα καλάμια και τα βάτα στους δρόμους του τριτοκοσμικού οδικού δικτύου της περιοχής ευθύνης σου, έχεις απολέσει κάθε αξιοπιστία και σοβαρότητα. Η μεγαλύτερη κρίση του πολιτικού συστήματος -μετά τη διαφθορά της συναλλαγής κάθε μορφής- είναι η αναξιοπιστία. Η εποχή απαιτεί λιγότερα αυτάρεσκα λόγια και περισσότερη ουσιαστική δουλειά. Το να λες, για παράδειγμα, διαρκώς ότι έχεις κάνει ένα καταπληκτικό, υπέροχο, πρωτοποριακό, μοναδικό, υπερβατικό, σούπερ πάουερ  διαγωνισμό για τα σκουπίδια είναι αέρας κοπανιστός όσο αυτός δεν καταλήγει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα έργα μιλούν από μόνα τους αν υπάρχουν. Οταν απουσιάζουν, κυριαρχούν οι βερμπαλισμοί και οι υποσχέσεις για απογειώσεις διαστημοπλοίων από ανύπαρκτα κοσμοδρόμια. 

Υ.Γ. Σκληρή αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα η μάχη μεταξύ Αρκαδίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας για το πού θα είναι η έδρα του Εφετείου της Πελοποννήσου. Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές έχουν πέσει και αναμένεται σκληρή μάχη αν και όποτε ανοίξει και επισήμως τέτοιο θέμα. Η συγκεκριμένη υπόθεση για το πού θα είναι η έδρα του ενός και μοναδικού Εφετείου στην Περιφέρεια είναι ενδεικτική για το πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει ο ορθολογισμός σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία της χώρας. Ο τοπικισμός τροφοδοτείται από τα συμφέροντα κλειστών συντεχνιών οι οποίες επιθυμούν τη διατήρηση αναχρονιστικών δομών και ανοικονόμητων επιλογών με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση ακραίων ιδιοτελών συμφερόντων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τοπικισμού και της συντεχνιακής υπεράσπισης συμφερόντων είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Απλώς θα βουλιάζουμε στο βάλτο του τοπικισμού και του ανόητου εθνικοπατριωτισμού της παρακμής, της παραίτησης και της ήττας.  

  

panagopg@gmail.com