Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 20:32

Ισχυρές δημοτικές αρχές και όχι ισχυρούς νταραβεριτζήδες

Γράφτηκε από τον

Ισχυρές δημοτικές αρχές και όχι ισχυρούς νταραβεριτζήδες

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Νίκα από το Δήμο Καλαμάτας δημιουργεί νέα δεδομένα, τόσο στο επίπεδο της εκλογικής μάχης όσο και σε αυτό της προοπτικής της πόλης.

Ο Νίκας θα παραδώσει ένα δήμο νοικοκυρεμένο σε όλα τα επίπεδα -αυτό ήταν και παραμένει το δυνατό στοιχείο της διαχείρισής του- αλλά με το αρνητικό ότι τα πάντα περνούσαν από την έγκρισή του. Το νοικοκύρεμα και η πειθαρχία των δομών είναι έργο Νίκα που δεν γνωρίζουμε αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται την επόμενη ημέρα ή αν θα καταρρεύσει το σύστημα με την αποχώρησή του. Ο επόμενος δήμαρχος σε κάθε περίπτωση θα παραλάβει ένα σύστημα που είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγησή του, και είναι στην ευχέρειά του να το συνεχίσει έτσι ή να το αποκεντρώσει.

Αυτά σε επίπεδο διαχείρισης -που δεν είναι ασήμαντα αλλά η βάση όλων-, όμως το μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα για τον επόμενο δήμαρχο είναι το θέμα του παραλιακού μετώπου. Ο Νίκας δεν ακούμπησε την Παραλία και την παραδίδει σχεδόν όπως την παρέλαβε. Δίστασε να επέμβει και να διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες. Ο νέος δήμαρχος, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος ή ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ακόμα κι αν θέλει, θα δυσκολευτεί να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο δραστικές αλλαγές, γιατί οι ομάδες πίεσης θα μπορούν να επιβάλουν διάλογο… μέχρι τις άλλες εκλογές!

Τα μεγάλα στοιχήματα για την επόμενη δημοτική αρχή είναι ουσιαστικά δύο. Το ένα αφορά τη συνέχιση της χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης, που αποτελεί τη μεγάλη παρακαταθήκη του Παναγιώτη Νίκα. Το άλλο αφορά τη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο, που την έχει ανάγκη η πόλη για την τουριστική της ανάπτυξη.

Αυτά είναι τα θέματα πάνω στα οποία θα πρέπει να δομηθούν οι προγραμματικοί σχεδιασμοί των υποψήφιων δημάρχων και των συνδυασμών τους. Τα δεδομένα είναι πλέον γνωστά και το τι χρειάζεται το παραλιακό μέτωπο προσδιορισμένα. Οι γενικότητες και οι «στρογγυλές» προσεγγίσεις δεν αποτελούν προεκλογικό πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι επιβάλλεται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και συγκεκριμένα σε σχέση με τη λειτουργία του παραλιακού μετώπου.

Τα ερωτήματα είναι σαφή: Θα τελειώσει το κυκλοφοριακό χάος στη Ναυαρίνου με εκτεταμένη μονοδρόμηση και πεζοδρόμησή της; Θα προκύψει συνολικά ένα νέο κυκλοφοριακό για όλη την πόλη, που θα οδηγεί την κίνηση εκτός Ναυαρίνου αλλά και κέντρου; Θα υπάρξει μια εκτεταμένη μελέτη και καταγραφή των διαθέσιμων χώρων, για να υπάρξουν χώροι πάρκινγκ που θα εξυπηρετούν το παραλιακό μέτωπο; Υπάρχει διάθεση απομόνωσης και, αν χρειαστεί, σύγκρουσης με όσους δεν θέλουν καμία αλλαγή γιατί φοβούνται το καινούργιο; Από το πόσο πειστικά θα δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θεωρούμε ότι θα φανεί και το ποια θα είναι η πορεία της Καλαμάτας την επόμενη ημέρα.

Για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας δηλώνουν πολλοί διαθέσιμοι· το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς έχουν αντιληφθεί ότι ο πήχης είναι πλέον πολύ ψηλά: Οι απαιτήσεις της πόλης μεγάλες, ενώ η σύγκριση στην αποτελεσματικότητα της καθημερινότητας αδυσώπητη. Οσοι νομίζουν ότι η θέση του δημάρχου είναι χαβαλές ή αερολογίες μεταξύ τσίπουρου και παγωτού, κάνουν τεράστιο λάθος και καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Η Καλαμάτα χρειάζεται δήμαρχο ο οποίος να έχει εμπειρία στη διοίκηση και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, έντονο οραματικό στοιχείο και ταυτόχρονα διάθεση σύγκρουσης με κατεστημένες αντιλήψεις και βολεμένα μικροσυμφέροντα. Οι απαιτήσεις της θέσης είναι τεράστιες - και η ύπαρξη ικανής και ομοιογενούς ομάδας κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Το επόμενο διάστημα θα καθίσει η σκόνη και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θα φανεί ποιοι πάνε για δήμαρχοι και ποιοι απλώς για να διαπραγματευτούν κάτι για την επόμενη ημέρα, ελέω εκλογικού νόμου. Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα να δηλώνει κάποιος υποψήφιος δήμαρχος, για να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και να καταστεί έτσι συνομιλητής και νταραβεριτζής την επόμενη ημέρα, είναι ένα νέο στοιχείο που μόνο καλά αποτελέσματα δεν πρόκειται να φέρει. Οι δήμοι δεν μπορούν να διοικηθούν μέσα από ένα ατέλειωτο ανατολίτικο παζάρι. Οι δήμαρχοι με τη δημοτική τους ομάδα θα πρέπει να έχουν την εξουσία και την ευθύνη για τα καλά και τα κακά, για τις αδυναμίες και τις επιτυχίες.

Οι τοπικές κοινωνίες θέλουν υπεύθυνες αρχές και άρχοντες που να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προχωρούν σε παρεμβάσεις. Η Καλαμάτα χρειάζεται μια δημοτική αρχή με συνοχή, βασισμένη σε προγραμματικές συμφωνίες. Με ξεκάθαρους στόχους και αποφασιστικότητα, η Καλαμάτα μπορεί να κάνει το νέο μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Στο χέρι όλων μας είναι το επόμενο διάστημα να επιλέξουμε δημοτική αρχή με δυνατότητες και όραμα, απομονώνοντας τις δυνάμεις που ποντάρουν στη σύγχυση και το παρασκηνιακό παζάρι. Χρειαζόμαστε ισχυρές δημοτικές αρχές και όχι ισχυρούς νταραβερτζήδες.

Υ.Γ. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις κατά Νίκα που εκδηλώνονται από τα γνωστά παπαγαλάκια του συστήματος Τατούλη, υπάρχει πανικός στην ομάδα. Τα πράγματα στην πολιτική είναι μερικές φορές εξαιρετικά απλά, και τα διλήμματα προκύπτουν από τα γεγονότα. Κατά τα λοιπά... κοντός ψαλμός αλληλούια!