Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 20:12

Απλές και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις

Γράφτηκε από τον
Απλές και εφαρμόσιμες ρυθμίσεις

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας, μετά το φιάσκο με την ανάπλαση της Ιατροπούλου, προσπαθεί να βρει λύση προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο και στις νέες αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο.

Η συνάντηση που έγινε με τον εργολάβο και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μιας και αυτό που έχει αξία είναι το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου εκτελείται το κάθε δημόσιο έργο. Οταν δηλαδή δεν έχει προβλεφθεί στην προκήρυξη ότι η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του έργου ή στο 70% των εργασιών, δίνεις τη δυνατότητα να υπάρξουν καθυστερήσεις όπως αυτές της Ιατροπούλου, μιας και ο ανάδοχος ζητά εύλογα την πληρωμή τμηματικά καταθέτοντας λογαριασμούς. Οταν γνωρίζεις ότι η διαδικασία πληρωμής απαιτεί χρόνο, δεν αφήνεις τέτοια περιθώρια σε έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχύτητα: Εξαντλείς όλες τις δυνατότητες που σου δίνει ο νόμος έτσι ώστε να έχεις το κουμάντο.

Εχουμε κι άλλη φορά αναφερθεί στον προβληματικό τρόπο δημοπράτησης και εκτέλεσης δημόσιων και δημοτικών έργων. Η νομοθεσία υποτίθεται ότι έχει στο επίκεντρό της τη διαφάνεια και την ποιοτική κατασκευή των έργων, η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι συνήθως τα έργα καθυστερούν, αυξάνεται το κόστος τους και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρά ποιοτικά ζητήματα. Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο, έτσι ώστε τα έργα να εκτελούνται στην ώρα τους, με ελεγχόμενο οικονομικό κόστος και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι οι δημοτικές αρχές αλλά και οι φορείς του Δημοσίου είναι όμηροι ενός προβληματικού νομοθετικού πλαισίου και ελάχιστα μπορούν να πράξουν για να μη ζουν κάθε φορά έναν εφιάλτη, όταν προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα έργο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, θα προωθήσει σύντομα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα επιλεγεί ο δρόμος των απλών και εφαρμόσιμων ρυθμίσεων και όχι των πολύπλοκων διαδικασιών που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το τελικό κόστος των έργων.

 

 


NEWSLETTER