Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 14:43

Νησί, Μεσσήνη, Αρχαία, σύγχρονη και Νέα Κορώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Νησί, Μεσσήνη, Αρχαία, σύγχρονη και Νέα Κορώνη

Η πρόταση ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης ως ιστορικής έδρας του δήμου φέρνει αυτομάτως ξανά στο προσκήνιο τη μετονομασία της Μεσσήνης σε Νησί.

Οι παλαιότεροι δεν είπαν ποτέ Μεσσήνη το Νησί, ενώ οι νεότεροι επισκέπτες του νομού μάταια ψάχνουν την Αρχαία Μεσσήνη στον οικισμό της Μεσσήνης. Βεβαίως υπάρχουν και οι νεότερες γενιές που δεν έμαθαν ποτέ πως η Μεσσήνη μέχρι το 1867 ονομαζόταν Νησί, αλλά αυτές έτσι και αλλιώς θα μπερδευτούν όταν ακούσουν ότι η Αρχαία Κορώνη είναι στο Πεταλίδι και ότι η Αρχαία Πύλος είναι στη Χώρα. Από εκεί και πέρα, ο ανυποψίαστος επισκέπτης της Μεσσηνίας θα μείνει εντελώς άφωνος αν πληροφορηθεί ότι εκτός από την Αρχαία Κορώνη και την Κορώνη υπάρχει και η... Νέα Κορώνη. Αντε μετά εσύ να τους εξηγήσεις ότι η σημερινή Κορώνη είναι χτισμένη εκεί που βρισκόταν η Αρχαία Ασίνη και ότι η Νέα Κορώνη είναι μάλλον χτισμένη στις Αρχαίες Κολωνίδες. Αν στη συνέχεια προσπαθήσεις να εξηγήσεις ότι η Ενότητα Αίπειας του ∆ήμου Μεσσήνης (στην οποία ανήκει διοικητικά η Νέα Κορώνη) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον οικισμό Αίπειας του ∆ήμου Καλαμάτας, είναι σίγουρο πως ο επισκέπτης θα σου πει ότι είμαστε τρελοί εμείς οι Μεσσήνιοι και ότι καλό είναι να επανεξετάσουμε τις ονομασίες των οικισμών πριν τρελάνουμε και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κλείνοντας θα αναφέρω απλώς ότι ο μακαρίτης ο παππούς μου, μου μιλούσε πάντα με καμάρι για το Νιόκαστρο και στραβομουτσούνιαζε όταν του μιλούσα για την Πύλο. Για την Αρκαδιά και την... Κυπαρισσία θα τα πούμε άλλη φορά


NEWSLETTER