Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 11:09

Η ασυναγώνιστη Αθήνα απειλεί την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Η ασυναγώνιστη Αθήνα απειλεί την Πελοπόννησο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του ΙΝΣΕΤΕ, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση 32,4% στην Αθήνα και τη μεγαλύτερη μείωση 15,82% στην Καλαμάτα.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων στην Αθήνα αυξήθηκαν από 3.648.773 σε 4.830.664 ταξιδιώτες και στην Καλαμάτα μειώθηκαν από 117.657 σε 99.039 ταξιδιώτες. Με απλά λόγια: Το φετινό πρώτο οκτάμηνο ήρθαν στην Αθήνα 1.181.891 περισσότεροι επιβάτες διεθνών πτήσεων και στην Καλαμάτα 18.618 λιγότεροι επιβάτες. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν γρηγορότερα τους κινδύνους που έχει επισημάνει η στήλη για το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου εξαιτίας της γειτνίασής τους με τον ασυναγώνιστο ανερχόμενο τουριστικό προορισμό της Αθήνας.

Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, η Αθήνα θα προσελκύει όπως και οι υπόλοιποι καταξιωμένοι προορισμοί της Ευρώπης αρχικά 6 - 7 εκατ. ταξιδιώτες και το 2030 πάνω από 10 εκατ. ταξιδιώτες. Παράλληλα το παραλιακό της μέτωπο θα έλκει ολοένα και περισσότερους Αθηναίους, που θέλουν να αποφύγουν το ταξίδι με την ακριβή βενζίνη και τα πανάκριβα διόδια.

Από εκεί και πέρα μόνο οι αιθεροβάμονες και οι πολιτικοί της Πελοποννήσου δεν βλέπουν τον κίνδυνο α) περαιτέρω μείωσης των διανυκτερεύσεων στην Περιφέρεια, επειδή οι περισσότεροι αλλοδαποί ταξιδιώτες θα έρχονται μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα, β) μείωσης των ταξιδιών από την Αθήνα στην Πελοπόννησο λόγω της ανάπτυξης του παραθαλάσσιου μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και γ) μείωσης του αριθμού των εργαζομένων της Πελοποννήσου εξαιτίας της μετακίνησής τους στην Αθήνα, που λόγω οικονομιών κλίμακας μπορεί να προσφέρει υψηλότερους μισθούς και αποδοχές.

Εννοείται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο οι προορισμοί της Costa Navarino και της Καλαμάτας. Έτσι και αλλιώς η Costa Navarino έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ταξιδιώτες δαπανώντας ένα μικρό μόνο ποσοστό των εισπράξεων από το Real Estate, ενώ η μικρομεσαία επιχείρηση της Καλαμάτας δεν θα μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς για να κρατήσει το προσωπικό της. Και τότε προφανώς δεν θα φύγουν για την Αθήνα μόνο οι έμπειροι σερβιτόροι, μάγειρες και καμαριέρες. Θα φύγουν μαζί τους και οι ανειδίκευτοι εργάτες, όπως έφυγαν και τα χρόνια της βιομηχανικής εποχής, στερώντας από την τοπική οικονομία το πολύτιμο για την ανάπτυξή της ανθρώπινο κεφάλαιο.

 Φωτογραφία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός