Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 17:03

Να πουληθούν όλα τα άδεια δημοτικά κτήρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες η εξής ανακοίνωση: “Τη λύση της μισθωτικής σύμβασης με τον ΕΟΤ, ο οποίος νοικιάζει τμήμα του δημοτικού κτηρίου – πρώην ξενοδοχείου «Βασιλικόν», προκειμένου αυτό να αποδοθεί “στην χρήση για την οποία προορίζεται, δηλαδή την λειτουργία ξενοδοχείου”, ζητεί ο δήμαρχος από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Π. Νίκας τονίζει πως “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επαγγελματίες του χώρου, δεδομένου ότι η πόλη μας παρουσιάζει συνεχή και θεαματική αύξηση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, χωρίς να διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό ξενοδοχειακών κλινών, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης”.

Καταρχάς χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κ. Νίκας διαπιστώνει επιτέλους αυτό που δεν αντιλήφθηκε όταν ψήφιζε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας το οποίο δεν προβλέπει καμία έκταση για δημιουργία ξενοδοχείων με ελκυστικούς και βιώσιμους συντελεστές δόμησης. Τώρα όμως φαίνεται ότι ο κ. Νίκας κατάλαβε το λάθος του και προσπαθεί να βρει κτήρια για τη δημιουργία ξενοδοχείων. Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με την πρωτοβουλία για χρήση του “Βασιλικόν” ως ξενοδοχείου και ελπίζω σύντομα να αξιοποιηθούν από επιχειρηματίες και άλλα δημοτικά κτήρια. 

Πρώτα από όλα θα πρέπει να παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση το “Αχίλλειον” ώστε να ανακατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες όλα τα δημοτικά κτήρια τα οποία σήμερα στεγάζουν υπηρεσίες που σύντομα θα μεταφερθούν στο νέο Δημαρχείο στην οδό Αθηνών. Σε διαφορετική περίπτωση το κέντρο της Καλαμάτας θα γεμίσει με άδεια κτήρια που θα μετατρέπονται σιγά - σιγά σε εστίες μόλυνσης και παρακμής. 

Βεβαίως τόσο ο δήμος όσο και “κυνηγοί σκανδάλων” θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αυτή την περίοδο η αγορά ακινήτων έχει βαλτώσει και ότι οι τιμές πώλησης και μισθώματος είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Δυστυχώς όμως την εποχή των παχιών αγελάδων ο δήμος λειτουργούσε ως συλλέκτης ακινήτων και έτσι έχασε την ευκαιρία να πουλήσει κτήρια σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές. Ετσι ο δήμος ζημιώθηκε με πολλά εκατομμύρια, αλλά κανένας δεν θα κατηγορηθεί για αυτή την πολιτική, αφού οι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν, παρά την υποτίμηση των ακινήτων αξιών, ότι κανένας δεν έχασε αγοράζοντας ακίνητα. Εννοείται ότι δεν έχασε μόνο ο Δήμος Καλαμάτας πολλά εκατομμύρια αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο που προσπαθεί σήμερα να πουλήσει το κτήριο “Αλιφέρη”, αλλά δεν βρίσκει αγοραστή. Ας ελπίσουμε ότι ο δήμος θα βρει ενδιαφερόμενους για να μισθώσει ή για να πουλήσει τα δημοτικά κτήρια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης πριν καταντήσουν σαν το “Αχίλλειον”. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 14:28