Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 07:49

Το Πρωτοδικείο δικαιώνει υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Γράφτηκε από την

Δικαίωση βρίσκουν και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, αφού μέχρι στιγμής το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχει βγάλει μόνο θετικές γι' αυτούς αποφάσεις. Συνολικά το Πρωτοδικείο έχει εκδώσει 5 αποφάσεις μετά από ισάριθμες συζητήσεις εφέσεων σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στις τέσσερις από αυτές παραμένει η ρύθμιση οφειλών που είχε αποφασίσει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ στη μία γίνεται εν μέρει δεκτή η έφεση των τραπεζών, αυξάνοντας τη μηνιαία δόση που κατέβαλλε ο δανειολήπτης.

Να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει συζητηθεί πλήθος εφέσεων στο Πρωτοδικείο, αλλά οι πρώτες αποφάσεις βγήκαν μόλις πρόσφατα - και ακολουθούν πολύ περισσότερες. Πάντως τέσσερις νέοι δικηγόροι της Καλαμάτας, που γνωρίζουν το νόμο Κατσέλη και ασχολούνται με αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επισημαίνουν στην "Ε" το κόστος που έχει μια έφεση, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη και δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, λένε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια εφόσον ο οφειλέτης πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επομένως, λένε, κάποιος που η αίτησή του απορρίπτεται από το Ειρηνοδικείο, συμφέρει να προσφεύγει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Πιο αναλυτικά, ο Βασίλης Φωτεινάκης μας λέει ότι οι αιτήσεις υπερχρεωμένων καταναλωτών αυξάνονται όσο περνάει ο χρόνος, ενώ τα έξοδα για την προσφυγή δεν είναι τόσο πολλά αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο νόμο. "Θεωρώ ότι αν κάποιος δει καλά την υπόθεσή του, που σημαίνει να πληροφορηθεί από ένα δικηγόρο αν πληροί τις προϋποθέσεις, αξίζει να το κάνει. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα που θα μπει για να κινήσει τη διαδικασία, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική εκδίκαση", σημειώνει. Τονίζει ακόμα πως "το ότι απορρίφθηκε μια αίτηση στο Ειρηνοδικείο δεν σημαίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη και ότι δεν θα δικαιωθεί στο εφετείο".

Η Μαριτίμη Μπεγέτη αναφέρει ότι μέχρι τώρα αρκετός κόσμος έχει προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, αλλά οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου "κρατούν μια πιο επιφυλακτική γραμμή σε σχέση με τις αρχικές». Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες είναι θετικό, «αν έχουν συμβουλευτεί ένα δικηγόρο που έχει ασχοληθεί με το θέμα και τους δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και, κυρίως, ελέγξει αν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα". Εξάλλου "αν θεωρούν ότι η απόφαση που βγήκε δεν είναι δίκαιη, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Μονομελές Πρωτοδικείο κάνοντας έφεση". Ομως, πιστεύει ότι «στο σημείο αυτό υπάρχει το πρόβλημα, επειδή έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα έξοδα, και πλέον υπάρχει και ένα παράβολο 200 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, το οποίο δεν υπήρχε παλιά». Λέει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση συμφέρει τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό: "Το Πρωτοδικείο θα μπορούσε να τους δικαιώσει σε μια περίπτωση που το Ειρηνοδικείο εσφαλμένα έκρινε ότι δεν υπάγονται στο νόμο Κατσέλη ή τους έβγαλε υψηλές μηνιαίες καταβολές, σε σχέση με το εισόδημά τους".

Η Κατερίνα Δημαρέση επισημαίνει ότι όσο η οικονομική κρίση επιδεινώνεται, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα θέλουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. "Κατ' αρχάς, για τις απορριπτικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου πρέπει κατά τη γνώμη μου ο οφειλέτης να ασκήσει οπωσδήποτε έφεση, αν φυσικά πληροί τις προϋποθέσεις και αδικήθηκε", αναφέρει. Και επισημαίνει ότι "τα βασικά προβλήματα στην κατάθεση μιας αίτησης είναι να μην έχει ο άλλος την εμπορική ιδιότητα ή να μην αποκρύπτει τα οικονομικά του στοιχεία. Πρέπει να δηλώνονται όλα, έτσι ώστε να βγαίνουν σωστές αποφάσεις". Θεωρεί με τη σειρά της ότι "είναι ακριβά τα παράβολα για την άσκηση της έφεσης - πρέπει να καταθέσεις παράβολο 200 ευρώ, παράβολο για το δικηγόρο και μαζί με τα υπόλοιπα δικαστικά έξοδα είναι μια τεράστια δαπάνη". Παρ' όλα αυτά πιστεύει ότι "η προσπάθεια αξίζει εάν η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική και σε δεύτερο βαθμό υπάρχουν κάποια καινούργια δεδομένα, ώστε να θεωρήσουν ότι θα πάνε καλύτερα".

Ο Αριστομένης Σκούλικας λέει καταρχάς ότι δεν κατατίθενται πλέον αιτήσεις με το ρυθμό που κατατίθεντο παλιότερα. Συνιστά ωστόσο στον κόσμο "να μην χάνει την ελπίδα του, να πηγαίνει σε ανθρώπους που ασχολούνται με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκλειστικά σε δικηγόρους, και να εκθέτει τα πραγματικά περιστατικά - λέγοντας στο δικηγόρο του όλη την αλήθεια, για να μπορέσει και αυτός να τα εκθέσει σωστά στο δικαστήριο". Φυσικά όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ο οφειλέτης "να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο νόμο, οπότε είτε πρωτοβάθμια είτε δευτεροβάθμια θα δικαιωθεί". Επισημαίνει πάντως ότι "το κόστος για την κατάθεση έφεσης είναι απαγορευτικό για έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει ανάγκη. Οι δικαστικές επιδόσεις, το παράβολο της έφεσης, το τετραπλότυπο του συλλόγου και η αμοιβή του δικηγόρου ξεπερνούν κατά πολύ το μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου". Τονίζει ωστόσο ότι "ο νόμος Κατσέλη αποτελεί τη λύση για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ουσιαστικά με ένα σχετικά χαμηλό κόστος έχουν μεγάλο όφελος, διασώζοντας μέρος ή και ολόκληρη την περιουσία τους, και σίγουρα το σπίτι τους - ενώ τα χρέη τους "κουρεύονται", με πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους και τους κληρονόμους τους".