Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 09:17

Η Βέργα αναπτύσσεται, ο δρόμος... στενεύει (βίντεο)

Η Βέργα αναπτύσσεται, ο δρόμος... στενεύει (βίντεο)

Η Βέργα αναπτύσσεται συνεχώς και το καλοκαίρι αποτελεί σημείο αναφοράς στη νυχτερινή διασκέδαση των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας.

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Οι κάτοικοι στην πάνω πλευρά του χωριού, από το "Καστράκι" και πάνω, εκφράζουν στην "Ε" τα παράπονά τους και διαμαρτύρονται πως όταν τελείται γάμος δεν μπορούν να περάσουν για να πάνε στα σπίτια τους. Σημειώνουν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου ακραίου φαινομένου, και ζητούν από το Δήμο Καλαμάτας να δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή τους: Να άρει την επικινδυνότητα, βελτιώνοντας τη σήμανση και τοποθετώντας τα στηθαία ασφαλείας που λείπουν, να ασχοληθεί με την καθαριότητα και μακροπρόθεσμα να εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός δρόμου, που θα είναι εναλλακτικός στον μοναδικό δρόμο που υπάρχει σήμερα.

Σημειώνουν ότι η περιοχή τους είναι ελκυστική για τη δημιουργία τουριστικών μονάδων, ήδη μένουν τουρίστες - επισκέπτες το καλοκαίρι, ενώ με τον καινούργιο δρόμο αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση προς την Ανω Βέργα και το Παραπέντε.


Συγκεκριμένα:

- Η Μένια Νταγκλή επεσήμανε ότι «τρεις παράγοντες δυσχεραίνουν το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα του δρόμου της Βέργας: Ο καινούργιος δρόμος προς την Ανω Βέργα που άνοιξε και χρησιμοποιείται πολύ. Η αύξηση των μυστηρίων που τελούνται στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, γιατί η Βέργα θεωρείται το μπαλκόνι των θεών. Και τέλος η φιλοξενία συγγενών ή η ενοικίαση σπιτιών από άτομα που δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα του δρόμου και από τα οποία αυξάνεται τα μέγιστα η κυκλοφορία». Παρατήρησε πως «είναι ένας δρόμος στενός, που είναι ο μοναδικός, άνοδος και κάθοδος ταυτόχρονα. Ενας δρόμος χωρίς στηθαία σε επικίνδυνα σημεία του». Ανέφερε ακόμα ότι «το μικρό λεωφορείο που ανεβαίνει στη Βέργα, μόνο στη Μεγάλη Ροβόλα μπορεί να γυρίσει, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα δεν μπορεί να γυρίσει». Ευαισθητοποιημένη λόγω της ιατρικής της ιδιότητας, παρατήρησε τέλος ότι «σε περίπτωση τέλεσης μυστηρίου στην εκκλησία, ένα ασθενοφόρο μπορεί να χρειαστεί να περιμένει και μιάμιση ώρα για να περάσει!».

- Ο Ιων Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «όταν έχει γάμους στην εκκλησία δεν μπορείς να περάσεις. Με το δρόμο προς την Ανω Βέργα έχει αυξηθεί η κίνηση». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ένας δεύτερος δρόμος διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος ως άνοδος και ένας άλλος ως κάθοδος. Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερισχύουν του δημοσίου συμφέροντος... Λύσεις μπορούν να βρεθούν». Παρατήρησε πως «ο δήμαρχος δε λέει όχι, αλλά δεν κάνει και τίποτα» - και συμπλήρωσε ότι «δεν μαζεύουν τα σκουπίδια και μαζεύονται γάτες και ποντίκια».

- Η Τούλα Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κόρη μου που είναι δικηγόρος μου είπε να κάνω αγωγή για το ατύχημα το οποίο είχα δίπλα από το σπίτι μου, στην ταβέρνα "Πετράλωνο"». Και μας εξήγησε: «Εδώ ο δρόμος έχει ύψωμα και δεν βλέπεις από την απέναντι πλευρά. Εμείς το ξέρουμε και πάμε σιγά. Ο νεαρός με τον οποίο τράκαρα, δεν το ήξερε κι ερχόταν με φόρα». Επιβεβαίωσε πως «είναι ένας δρόμος που δεν έχει σήμανση. Και τώρα που φτιάχτηκε ο δρόμος προς την Ανω Βέργα, ο δρόμος μέσα στο χωριό έχει μεγάλη κίνηση». Μας είπε, ακόμα, ότι «οικόπεδα και κτήματα δεν καθαρίζονται. Αν πιάσει φωτιά δε θα μείνει τίποτα. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν ενδιαφέρεται, μας έχει ξεχάσει».

- Η Σταυρούλα Σχίζα είπε ότι «αν πιάσει καμιά φωτιά ή γίνει κανένα κακό, δε θα γλυτώσουμε. Δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής». Και μας ανέφερε πως «υπάρχουν φορές που όταν έχει γάμο στην εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, δεν μπορώ να περάσω και περιμένω για μία ώρα τουλάχιστον».