Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 08:04

Μεσσήνιοι αρτοποιοί σε διεθνείς διαγωνισμούς

Μεσσήνιοι αρτοποιοί σε διεθνείς διαγωνισμούς

 

Το πάθος για τη δουλειά, η αγάπη για την αρτοποίηση, η συμμετοχή, η διασκέδαση και η δημιουργία, ώθησαν δύο νέους αρτοποιούς της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν σε πανελλήνιο διαγωνισμό και πλέον να περιλαμβάνονται μεταξύ των 9 στελεχών της εθνικής ομάδας, που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ετσι, «έργα τέχνης» και μοναδικά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα της μεσσηνιακής αρτοποιίας θα διεκδικήσουν την πρωτιά σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, με την αρχή να γίνεται στην Ιταλία.

Ο Στάθης Μελτίνος από την Καλαμάτα και ο Σείριος Καίσαρης από τη Μεσσήνη, τόλμησαν και πλέον συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να αναδείξει ανά τον κόσμο τα προϊόντα της και τις τεχνικές των Ελλήνων αρτοποιών, που κάνουν τα δικά μας αρτοποιήματα ξεχωριστά. Μέσα από τη συμμετοχή τους φιλοδοξούν αφενός να ξεχωρίσουν οι ελληνικές δημιουργίες και αφετέρου να διδαχθούν από τους συναγωνιστές και τους αντιπάλους τους.

Πέρα από τους Μεσσήνιους Σείριο Καίσαρη και Στάθη Μελτίνο, στην εθνική ομάδα συμμετέχουν ακόμα, από την Κρήτη οι Γιώργος Φασουλάκης, Μιχάλης Πατεράκης, Διονύσης Βογιατζής και Μανώλης Καλαϊτζάκης και από τη Θεσσαλονίκη οι Γιώργος Τόνας, Δημήτρης Πισκάνας και Δημήτρης Υφαντίδης.

Ολα ξεκίνησαν το 2015, όταν η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας ενημερώθηκε για το 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο νέοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ενημέρωση του προέδρου Αποστόλη Μυλωνά και προθυμοποιήθηκαν να δοκιμαστούν. Δήλωσαν συμμετοχή υπό την αιγίδα της Συντεχνίας Θεσσαλονίκης και μαζί με τον Βασίλη Γεωργίου από την Κόρινθο και την Ελευθερία Ρουσιάκη από τα Τρίκαλα αποτέλεσαν την ομάδα «μικτή Ελλάδος».

Στο πλαίσιο της αναμέτρησης, την πρώτη ημέρα παρουσίασαν στην κατηγορία «παραδοσιακό χωριάτικο» μπαγκέτα παραδοσιακή, κίτρινο ολικής και κίτρινο προζυμένιο. Τη δεύτερη ημέρα στο «πρωινό στο φούρνο» το μανιάτικο λαλάγγι έκλεψε τις εντυπώσεις και το παραδοσιακό τσουρέκι ενθουσίασε. Την τρίτη ημέρα, στην κατηγορία «καλλιτεχνικό ψωμί» δημιούργησαν ένα πλεκτό καλάθι από ψωμί με… καρπουζόψωμα! Οι δημιουργίες της ομάδας απέσπασαν σημαντική βαθμολογία των κριτών όπως και του κοινού και την ανέδειξαν στην 3η θέση πανελλαδικά, κερδίζοντας τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα, με δύο μέλη.

Στην έκθεση "Artoza" που ακολούθησε πριν λίγο διάστημα, η εθνική ομάδα συμμετείχε με περίπτερο, δημιούργησε από προζυμένια ψωμάκια και «μιγαδερά» παξιμάδια μέχρι γαμοκουλούρα και κριτσινάκια με άνθρακα και σπιρουλίνα. Παράλληλα αδελφοποιήθηκε με την εθνική ομάδα της Ιταλίας. Είχε όμως προηγηθεί συνάντηση - πρόβα των μελών της ομάδας στην Κρήτη, με εξαιρετικές εντυπώσεις για τους Μεσσήνιους αρτοποιούς.

Τώρα, έχουν βάλει πλώρη για τους ημιτελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Ρίμινι της Ιταλίας το 2018 και για τους τελικούς την επόμενη χρονιά. Μέχρι τότε προγραμματίζεται μία από τις πρόβες της εθνικής ομάδας να γίνει και στην Καλαμάτα, για την παρουσίαση της εθνικής ομάδας. Ομως, για να γίνει αυτό, απαιτείται η εξασφάλιση χορηγιών (εγκατάστασης εξοπλισμού, φιλοξενίας κ.λπ.), προκειμένου να σταθεί δυνατό να γίνει μια ανοιχτή στο κοινό επίδειξη δημιουργίας αρτοποιημάτων -ενδεχομένως στην κεντρική πλατεία της πόλης, μέσα στο καλοκαίρι.

Η ομάδα μάλιστα φαίνεται να έχει «δέσει» τόσο καλά που προφανώς θα τολμήσει να συμμετάσχει με αξιώσεις και σε άλλους διαγωνισμούς. Αλλωστε μεταξύ των στόχων είναι και η ανταλλαγή γνώσης. Ετσι, οι Μεσσήνιοι αρτοποιοί έχουν μάθει μεταξύ άλλων το κρητικό σκαλτσούνι και το κουλούρι Θεσσαλονίκης κι έχουν διδάξει το μανιάτικο λαλάγγι.

Οι δύο Μεσσήνιοι αρτοποιοί Στάθης Μελτίνος και Σείριος Καίσαρης δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη δουλειά τους, αφού διαρκώς ανακαλύπτουν νέα αρτοσκευάσματα και τεχνικές. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ο πειραματισμός τους έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά αποτελέσματα, αρκετά εκ των οποίων αποτελούν συναρπαστική εμπειρία για ίδια κατανάλωση και άλλα βγαίνουν στα ράφια των καταστημάτων τους με σημαντική απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Στάθη σε μια συνταγή για νηστίσιμα μπισκοτάκια πορτοκαλιού που βρήκε σε ένα βιβλίο της γιαγιάς της πεθεράς του, με τα υλικά να υπολογίζονται σε… κούπες. Ο ίδιος τα υπολόγισε σε γραμμάρια κι έκτοτε τα προσφέρει στους πελάτες του με ενθουσιασμό για τον ίδιο και για όσους τα δοκιμάζουν. Αλλο αγαπημένο του αρτοσκεύασμα είναι το παραδοσιακό τσουρέκι, όπως και του Σείριου, ο οποίος επίσης μιλά με ενθουσιασμό για τα κουλουράκια του με ζάχαρη καρύδας, βρώμη και κράνμπερι.

«Ψάχνουμε τη λεπτομέρεια. Ζητάμε το κάτι παραπάνω, αφού ακόμα και το τέλειο βελτιώνεται» συμφωνούν, τονίζοντας πως το απαραίτητο συστατικό «είναι η αγάπη και το πάθος γι’ αυτό που κάνεις». Βέβαια, ούτε σ' αυτό το επάγγελμα λείπει η αγωνία, αφού το κάθε τι χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση μέχρι να βγει από τον φούρνο.

«Αν δεν το αγαπάς δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα» υπογραμμίζουν, καθώς καλούνται να απαντήσουν στο πώς ανταποκρίνονται οι φίλοι και τα δικά τους πρόσωπα στα απαιτητικά ωράρια δουλειάς, που ξεκινούν γύρω στις… 2 τα ξημερώματα! «Εχω στήσει πολύ κόσμο» σχολιάζει ο Σείριος, ενώ ο Στάθης απαντά: «Γνωρίζουν πια, καταλαβαίνουν».

Και οι δύο όμως επιμένουν πως στην ανταγωνιστική κοινωνία του σήμερα οφείλουν όλοι να κατανοήσουν πως ο κάθε φούρνος, το κάθε αρτοποιείο, έχει τον δικό του χαρακτήρα και ξεχωρίζει για τα προϊόντα που προσφέρει στους πελάτες του. Αυτό όπως λένε, παράλληλα με την επικοινωνία με τον πελάτη, αποτελεί την άμυνα των παραδοσιακών φούρνων στη μαζική κατανάλωση που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Οι δύο νέοι Μεσσήνιοι αρτοποιοί θα συνεχίσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν, προωθώντας τα τοπικά προϊόντα μέσω της συμμετοχής τους στην εθνική ομάδα, σε κάθε διαγωνιστική ευκαιρία, σε όλο τον κόσμο.