Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 09:23

Ολιγωρία της Περιφέρειας για το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Άνοια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ολιγωρία της Περιφέρειας για το Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Άνοια στην Καλαμάτα

Σε ολιγωρία της Περιφέρειας Πελοποννήσου φαίνεται να οφείλεται η καθυστέρηση στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για Ατομα με Ανοια στην Μεσσηνία, γιατί δεν έτρεξε έγκαιρα τη διαδικασία μέσω ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση.

Το κέντρο θεραπευτικής φροντίδας για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ αναμένετο να ανοίξει αυτό το μήνα προσφέροντας τις δωρεάν υπηρεσίες του σε πάσχοντες και τους φροντιστές τους, ωστόσο αμφίβολο είναι αν ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ Γρηγόρης Γρηγορίου λέει ότι απαιτείτο μια προκήρυξη από την Περιφέρεια (που διαχειρίζεται τα εν λόγω προγράμματα) κι ενώ μπορούσε να το είχε κάνει από πέρυσι τον Δεκέμβριο, κωλυσιέργησε με αποτέλεσμα να πληρώνει η εταιρεία από δικούς της πόρους το ενοίκιο στο κτήριο, το οποίο βρήκε στην Καλαμάτα και περιμένει τη χρηματοδότηση για να διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους. Επίσης, ο ανάδοχος αφού είχαν την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, είχε προκηρύξει από πέρυσι τον Ιούνιο ακόμη και τις θέσεις για το προσωπικό, ενώ η απαιτούμενη προκήρυξη από την Περιφέρεια βγήκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, καθυστερώντας τη λειτουργία του κέντρου τουλάχιστον ένα τρίμηνο με τετράμηνο.

 

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχουν περίπου 5.000 ανοϊκοί ασθενείς και νοσούντες με Αλτσχάιμερ, όπως λέει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του ΜΕΣΕΝΑ (Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και Ανοια) Γιάννης Νινιός, ενώ δεν υπάρχει άλλο τέτοιο κέντρο στην Πελοπόννησο. Το Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στη λειτουργία του και όπως λέει ο κ. Νινιός, θα εξυπηρετεί όλη τη Μεσσηνία.

Θα στελεχώνεται με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ σε πλήρη λειτουργία, όπως μας λέει ο κ. Γρηγορίου, θα εξυπηρετεί καθημερινά 30-40 άτομα, τα οποία όμως μπορούν να μετακινηθούν και δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειας. Η θεραπευτική διαδικασία θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις και δραστηριότητες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους φροντιστές τους. Η ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ άλλωστε ήδη λειτουργεί ανάλογα κέντρα στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις.

Ν.Κ.


NEWSLETTER