Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 18:24

Ομιλία για την 28η Οκτωβρίου: "Η εθνική μας αξιοπρέπεια καμώνεται πως γιορτάζει"

Ομιλία για την 28η Οκτωβρίου: "Η εθνική μας αξιοπρέπεια καμώνεται πως γιορτάζει"

«Η μνήμη αυτού του αγώνα, του αγώνα που μας κράτησε ελεύθερους δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να σβήσει», επεσήμανε η Μαρία Κρόμπα, διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, στην εκδήλωση για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, χθες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου Μεσσηνίας. 

 

Διευκρινίζοντας, σημείωσε «ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις συμφερόντων και ανταγωνισμού, που οι θεσμοί αποδυναμώνονται και οι αξίες φθείρονται, σήμερα που οι καιροσκόποι, οι δημαγωγοί και οι έμποροι ιδεών και εθνικών ταυτοτήτων λυμαίνονται την ψυχή των λαών στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σήμερα που φειδωλή και ντροπαλή η εθνική μας αξιοπρέπεια καμώνεται πως γιορτάζει, κάτω από το αυστηρό βλέμμα της επιτήρησης».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα του σήμερα, η κ. Κρόμπα παρατήρησε: «Πατρίδα υποτελής και υπόχρεη. Πατρίδα έρμαιο της απληστίας των τοκογλύφων, των ισχυρών του χρήματος, των δανειστών που γυρεύουν πίσω τα λεφτά τους. Σε υποτιμούν άμοιρη πατρίδα για να σε αγοράσουν τζάμπα αύριο. Πατρίδα, Κατοχή και Αντίσταση: κι αν οι λέξεις άδειασαν με τα χρόνια, δεν φταίνε οι λέξεις, οι ζωές μας άδειασαν».

Για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό επεσήμανε: «Πόσοι νέοι επιστήμονες κυρίως εγκαταλείπουν την πατρίδα μας για να προσφέρουν ως μετανάστες στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, τις πολύτιμες υπηρεσίες τους; Τελικά μήπως είμαστε πολλοί και δεν χωράμε σε τούτη τη χώρα; Μήπως είναι φτωχή η Ελλάδα μας και δεν έχει να μας θρέψει; Ή μήπως είναι απλά ζήτημα πολιτικών επιλογών και οικονομικών συμφερόντων; Από ποιον λοιπόν μπορεί να περιμένει τούτη η πατρίδα; Απ’ αυτόν που ξεπορτίζει τα κεφάλαιά του από τη χώρα ή από σένα που παραμένεις με το πεζούλι σου εδώ; Εδώ να μείνουμε, να μην φύγει κανείς. Να μοιραστούμε αν χρειαστεί, ακόμα και τη φτώχεια μας, την ανάγκη, την οργή μας, μα να μην την εγκαταλείψουμε».

Την εκδήλωση πλαισίωσε το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, μαθητές του οποίου παρουσίασαν με ελκυστικό τρόπο πρόγραμμα με αφηγήσεις και τραγούδια, με τίτλο "Ψηλαφώντας την τοπική ιστορία - μνήμες από την Καλαμάτα 1940 - 1944". (δείτε εδώ)

Τη μουσική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές: Μιχάλης Πούπουζας, Σοφία Χριστακάκου, Φώτης Παπαδόπουλος, Ηλίας Κόσσυφας, Στάθης Πουλής - Τσιχριτζής, Ματθίλδη Τούμπουρου, Γωγώ Χριστοπούλου. Αφηγήθηκαν οι μαθητές: Γωγώ Χριστοπούλου, Εφη Σουλιμά, Θεώνη Γιαννακοπούλου, Γιώργος Σπυρόπουλος, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Μάγδα Ζυγούρη, Σοφία Τσούση, Ιωάννα Δελή. Υπεύθυνοι καθηγητές της γιορτής ήταν οι Ελένη Γαλανοπούλου, Χριστίνα Μάγκλαρη, Αθανάσιος Ρούτσης με την υποστήριξη της Χαρούλας Κουτίβα.

 

Γ.Σ.