Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 17:37

Θαν. Μαυρούλης": “Δεν αρκεί το χαρτί του Agrocert για το ΠΟΠ” 

Θαν. Μαυρούλης": “Δεν αρκεί το χαρτί του Agrocert για το ΠΟΠ” 

Το σήμα του ΣΥΜΕΠΟΠ, του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ, πρέπει να υπάρχει στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, που επεκτάθηκε πλέον σε όλο το νομό.

Αυτό ζητεί ο πρόεδρος του συλλόγου  Θανάσης Μαυρούλης, εκτιμώντας ότι «θα συμβάλει στην προστασία της ονομασίας», ενώ παρατηρεί πως «σε αυτό το σήμα πρέπει να γίνουν προγράμματα προώθησης».

Ο κ. Μαυρούλης αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρχει ένας φορέας στη Μεσσηνία για το ΠΟΠ». Και αφού αναγνωρίζει πως «ο ΣΥΜΕΠΟΠ, μέχρι τώρα, δεν αγκαλιάζει όλους τους παραγωγούς», καλεί «να έρθουν όλοι οι παραγωγοί στο φορέα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας» και σημειώνει: «Απαιτείται η θέληση του ενδιαφερόμενου. Το ΠΟΠ απαιτεί συντονισμό των φορέων της παραγωγικής αλυσίδας. Η ποιότητα είναι μια προϋπόθεση. Η παραγωγή και η πρώτη επεξεργασία πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο, δεν αρκεί το χαρτί του Agrocert».

Ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ αναφέρει ότι «η φετινή περίοδος θα είναι δοκιμαστική. Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψουμε όλες τις ελιές σε ελαιόλαδο ΠΟΠ» και τάσσεται υπέρ του ελέγχου: «Θέλει έλεγχο, να μάθουμε να κάνουμε έλεγχο. Τα περισσότερα ελαιοτριβεία δουλεύουν άριστα, ενώ υπάρχουν και κείνα που δεν έχουν μάθει να δουλεύουν. Το μήνυμα είναι να συζητήσουμε με τους ελαιοτριβείς, να δούμε ποιοι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο σύστημα. Οι ελαιοτριβείς να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους και να μάθουμε στον έλεγχο. Ο πρώτος χρόνος να είναι δοκιμαστικός, αλλά να μην ξεκινήσουμε λαθεμένα. Παραγωγοί και ελαιοτριβείς να γραφτούν στο σύστημα ελέγχου».

Ο κ. Μαυρούλης επισημαίνει ότι «το ΠΟΠ πρέπει να κατακτήσει πρώτα την εσωτερική αγορά. Η Βόρεια Ελλάδα δεν ξέρει να τρώει ελαιόλαδο. Θέλει δουλειά».

Για τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά εκτιμά ότι θα είναι θετική κι ενημερώνει: «Θα υπάρχει αύξηση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά δε θα είναι σε υψηλά επίπεδα. Στα 1,2 με 1,3 εκατομμύρια τόνους στην Ισπανία και η Ιταλία δεν πάει πάνω από 430.000 τόνους. Δε θα έχουμε τις περσινές τιμές. Τώρα είναι λίγο κάτω από τα 5 ευρώ στην Ιταλία και γύρω στα 4 ευρώ στην Ισπανία. Κάθε εβδομάδα η τιμή στην Ισπανία πέφτει. Ομως, δεν έχουν αποθέματα, δε φθάνουν ούτε για να βγάλουν το Νοέμβριο. Και η καινούργια παραγωγή βγαίνει στα τέλη Δεκεμβρίου. Τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου η τιμή πέφτει, γιατί τότε βγάζουν λάδι οι Ισπανοί και στη συνέχεια ανεβαίνει».

Γ.Σ.