Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 10:08

Αβεβαιότητα στον εμπορικό κόσμο της Τριφυλίας

Αβεβαιότητα στον εμπορικό κόσμο της Τριφυλίας

Ιδιαίτερα έχει πληγεί ο εμπορικός κόσμος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Από τη Δευτέρα ορισμένα καταστήματα ετοιμάζονται να ανοίξουν πάλι τις πόρτες τους και στην περιοχή της Τριφυλίας, αλλά με πολλή αβεβαιότητα για το τι τους επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, όπως μας λένε οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής.
Πάντως δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν, όπως έχουν μάθει άλλωστε σε όλες τις δυσκολίες, αν και επισημαίνουν ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς όλο αυτό το διάστημα οι υποχρεώσεις «έτρεχαν». Επίσης είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται και έτσι να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, έχοντας όμως χάσει μια σημαντική σεζόν, αυτή του Πάσχα.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα σημείωσε: «Καταρχήν εύχομαι με το καλό να ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις και να μην χρειαστεί να βρεθούμε σε παρόμοια θέση. Οι επιπτώσεις πιστεύω πως για κάθε επαγγελματία, σε όποιο αντικείμενο και να επιχειρεί, είναι αρνητικές. Φυσικά και δεν είναι ευχάριστο για κανέναν να μην μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του, πόσο μάλλον όταν διάφορες υποχρεώσεις (ενοίκια, δάνεια, επιταγές κ.ά.) τρέχουν. Από κει και πέρα το πόσο έτοιμη είναι η κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τη φύση της δουλειάς, τις υποχρεώσεις του καθενός, ακόμα και από το οικονομικό υπόβαθρο που υπάρχει. Ολοι μας χάσαμε μια από τις σπουδαιότερες περιόδους, το Πάσχα, ιδιαίτερα για την επαρχία που γεμίζει από επισκέπτες. Οσον αφορά τα μέτρα, θέλω να πιστεύω πως όλοι μας θα ακολουθήσουμε με ευλάβεια και σύνεση τις οδηγίες των ειδικών για να επανέλθουμε όσο γίνεται ταχύτερα στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία αλλά και οικονομικά φυσικά».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Παρασκευάς Παπασταθόπουλος επισήμανε: «Από 4 Μαΐου επιτέλους ξεκινάει σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς. Οι επιπτώσεις και το κόστος στο εμπόριο είναι μεγάλες και θα τις αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου. Μπορεί τα καταστήματα να ήταν κλειστά, αλλά οι υποχρεώσεις, οι επιταγές και οι λογαριασμοί έτρεχαν όλο αυτό το διάστημα. Ολοι ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εδώ και καιρό, δυστυχώς πολλές θα έχουν πρόβλημα στην επαναλειτουργία τους. Περιμένουμε να δοθούν τα 800 ευρώ σαν πρώτη βοήθεια. Πιστεύω πως όλοι είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τις διαδικασίες που χρειάζονται για την επανεκκίνηση. Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική όπως το αντισηπτικό. Συνεχίζουμε να κρατάμε αποστάσεις και στα μικρά καταστήματα ένα με δύο άτομα μέσα. Πρέπει όλοι αυτή τη δύσκολη εποχή να βοηθήσουμε την τοπική αγορά για να σταθεί στα πόδια της».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής ανέφερε: «Το ξέσπασμα του ιού έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, όπως γίνεται αντιληπτό από όλους. Ο κορονοϊός αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη απειλή και όσο δεν αλλάζει η κατάσταση τόσο περισσότερο θα πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να προσαρμοστεί, είναι όλα καινούργια για εμάς. Ανθρώπινο δυναμικό, διεθνές εμπόριο και εφοδιαστικές αλυσίδες, καταναλωτική ζήτηση, νομικές προεκτάσεις και τήρηση των συμφωνιών, κυβερνητικές αποφάσεις, χρηματαγορές. Μιλάμε για μια αλυσίδα δεδομένων που επηρεάζουν τις ζωές μας, αλλά και την εμπορικότητα όπως είχε διαμορφωθεί και την γνωρίζαμε. Εχουμε μάθει να παλεύουμε, αλλά οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον χάρτη της οικονομίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Οταν διαβάζει κανείς πως εταιρείες όπως η Apple, έχουν κλείσει προσωρινά τα καταστήματά τους, εργοστάσια παραγωγής όπως της General Motors και της Toyota έχουν καθυστερήσεις στην παραγωγής τους κ.ά. και είναι έμπορος, το μόνο που μπορεί να νιώσει είναι ανασφάλεια. Σίγουρα, πάνω από όλα η υγεία μας, αλλά χρειαζόμαστε ενέσεις ρευστότητας και στήριξη από το κράτος. Μετά από τα δεκαετή μνημόνια και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη χώρα μας, δοκιμάζονται οι αντοχές μας ξανά. Εμείς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μέρους μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με ασφάλεια, θα ακολουθήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να είσαι απόλυτα έτοιμος ξαφνικά, όμως ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει μάθει να προσαρμόζεται και να καινοτομεί ώστε να επιβιώσει, έτσι και τώρα, με ψηλά το κεφάλι, με πείσμα και μεράκι, θα την παλέψουμε και αυτήν τη δυσκολία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».