Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 08:24

Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στην περιοχή των Δήμων Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μια ομάδα ανθρώπων έχει πάρει στα χέρια της την ανάπτυξη στην περιοχή των Δήμων Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Τρίπολης, και πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να σταθεί όρθια η επιχειρηματικότητα του τόπου και να γίνουν σημαντικά έργα μέσω του προγράμματος «Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων» (ΤΑΠΤΟΚ) του ΕΣΠΑ – ΠΕΠ 2014 – 2020. Ενα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στον τόπο με χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 20 εκ. ευρώ. 

Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος «Αλφειός Μαίναλο 2020» έχει βάλει στόχο να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει το πρόγραμμα. Ετσι, το πρώτο βήμα έγινε όταν συστάθηκε η τοπική ομάδα δράσης. Σήμερα η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕ Πελοποννήσου έχει εγκρίνει τον οδηγό εφαρμογής του ΤΑΠΤΟΚ Πελοποννήσου κι έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές προτάσεις, τόσο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπροσωπείται από την εν λόγω ομάδα όσο και από την περιφέρεια και τους δήμους για την ανάπτυξη ευρύτερα της περιοχής. Να σημειωθεί στην εν λόγω εταιρεία (Αρκαδία 2020)  συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ποσοστό 40%, οι Δήμοι Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης με ποσοστό 15% έκαστος, το  Επιμελητήριο Αρκαδίας με ποσοστό 5%, η Αναπτυξιακή Πελοπόννησος Α.Ε. με ποσοστό 5% και ορισμένοι σύλλογοι της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο «Αλφειός Μαίναλο 2020» με ποσοστό 1%. 

Να σημειωθεί πως σε καμιά περίπτωση κανένας φορέας δεν μπορεί να έχει ή να ελέγχει πάνω από το 49%. 

Στην αναπτυξιακή αυτή εταιρεία ο Σύλλογος «Αλφειός Μαίναλο 2020» ουσιαστικά εκφράζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Σε αυτό το πλαίσιο συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις της «Αρκαδιανής» στο Ψάρι Αρκαδίας, τον Μιχάλη Τσουκιά, τη Φωτεινή Μανιάτη και τον Ιωάννη Γκιουμέ.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσουκιάς «πρόκειται για ανάπτυξη με πρωτοβουλία του κόσμου και όχι από πάνω προς τα κάτω». Εξηγεί ότι «τα σχέδια αυτά είναι σημαντικά σε δυνατότητες επέμβασης, αφορούν περιοχές με πάνω από 10.000 και κάτω από  150.000 κατοίκους και η ελάχιστη χρηματοδότηση είναι 3-5 εκ. ευρώ. Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία με χρηματοδότηση κοντά στα 20. εκ ευρώ, οπότε οι δυνατότητες για έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό δεν είναι ασήμαντες. Ετσι πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί ο αναπτυξιακός σύλλογος με μεγάλη συμμετοχή». 

Με την υλοποίηση του προγράμματος και μέσα σε 3 χρόνια, οπότε θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί αυτά τα 20 σχεδόν εκ. ευρώ, αναμένεται να δουν οι πολίτες, μεταξύ άλλων, σημαντικά υποστηρικτικά δημόσια έργα, υποστήριξη των επιχειρήσεων και διασύνδεση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη  Φωτεινή Μανιάτη, οι αναπτυξιακοί οι πυλώνες στον ιδιωτικό τομέα έχουν να κάνουν με τη μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, σε συγκεκριμένες περιοχές

Ωστόσο, στο αναπτυξιακό συνέδριο που προγραμματίζεται να γίνει γύρω στο Πάσχα αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις από το σύνολο των πολιτών που θα θελήσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά με τις ιδέες τους.

Οι επαγγελματίες της περιοχής από τη μεριά τους έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια και ελπίζουν να υπάρξει σημαντική συμβολή από την χρηματοδότηση που θα προκύψει μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα.