Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 08:10

Κλιματικά ουδέτερες πόλεις: Στήριξη του Πρωθυπουργού ζήτησε ο Βασιλόπουλος

Γράφτηκε από τον
Κλιματικά ουδέτερες πόλεις: Στήριξη του Πρωθυπουργού ζήτησε ο Βασιλόπουλος

 

Από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2022 θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες διεκδικεί να επιλεγεί η πόλη της Καλαμάτας: ένα σχέδιο για το οποίο ο δήμος ζητεί τη στήριξη  του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Την περίοδο της επιλογής ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη 2η δημόσια διαβούλευση για τη συμμετοχή του δήμου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο.

Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη της πόλης στο πρόγραμμα της Ε.Ε. “100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις”. Στην προσπάθεια αυτή ο δήμαρχος συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, όπου τόνισε πως είναι μείζονος σημασίας η ένταξη του δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη δήλωσή του ο Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι ο δήμος θα διαμορφώσει το αφήγημα, το όραμα της πόλης κι έναν ενδεικτικό στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο να τα υποβάλει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022. Διευκρίνισε ότι πριν την υποβολή πρέπει να παρουσιάσει αυτή τη β’ και γ’ φάση στην Καλαμάτα, παρουσία στελεχών της Ε.Ε.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι ενοποιήθηκαν η β’ και η γ’ φάση, και η επιλογή των 100 πόλεων θα γίνει από Μάρτιο έως Μάιο του 2022. Χαρακτήρισε θετικό της νέας κατάστασης ότι οι πόλεις που θα επιλεγούν θα λάβουν οικονομική και επιστημονική στήριξη, για να προετοιμάσουν στρατηγικό σχεδιασμό και μελέτες, και μέσα στο 2023 θα πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης κάποιων έργων. Χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι αν δεν έχουμε επιλεγεί, δεν θα μπορούμε να αποκομίσουμε κάποιες κρίσιμες μελέτες.

Παρατήρησε ότι “μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε, για να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα επόμενα χρόνια θα δαπανηθούν πάνω από 300 δισ. ευρώ για να στηρίξουν πρωτοβουλίες όπως αστικές αναπλάσεις, ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, όταν προχωρήσουμε σε συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς και με τον επιχειρηματικό κόσμο, με δίκτυα πόλεων που θα αναπτύξουμε, και κυρίως με τους πολίτες”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER