Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 09:21

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2018: Διαψεύδουν Τατούλη τα τουριστικά έσοδα!

Γράφτηκε από τον

 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα επίσημα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Πελοποννήσου αντιστοιχούν μόλις στο 2,7% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Την αποτυχία της περιφερειακής πολιτικής επιβεβαιώνουν τόσο τα στοιχεία για τις επισκέψεις (2,5% των συνολικών στην Ελλάδα) όσο και τα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις (2,9% των συνολικών στην Ελλάδα). Δυστυχώς όμως τόσο ο κ. Τατούλης όσο και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες αρνούνται να παραδεχτούν την αποτυχία και συνεχίζουν την αναποτελεσματική πολιτική τους, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που απαιτείται στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά η περιφερειακή αρχή συνέχισε την πολιτική των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων πιστεύοντας ότι η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις είναι ικανή συνθήκη για την προσέλκυση επισκεπτών. Αντί να δώσει βάρος στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργούσαν το κρίσιμο μέγεθος ξενοδοχειακών κλινών που απαιτείται για την "απογείωση" του τουρισμού στην Πελοπόννησο, η περιφερειακή αρχή έχασε οκτώ χρόνια αποσπώντας μόνο ένα μικρό ποσοστό από τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Ετσι μετά από οκτώ χρόνια αποτυχιών και σύμφωνα με τα αδιάψευστα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρυσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Πελοποννήσου ήταν 415,5 εκ. ευρώ και δεν μπορούν να συγκριθούν με του Νοτίου Αιγαίου (4,4 δισ. ευρώ), της Κρήτης (3,1 δισ. ευρώ), της Αττικής (2,2 δισ. ευρώ), της Κεντρικής Μακεδονίας (2,2 δισ. ευρώ) και των Ιονίων Νήσων (1,6 δισ. ευρώ). Εννοείται ότι κανένας δεν έχει απαίτηση από την περιφερειακή αρχή να πιάσει σε επιδόσεις το Νότιο Αιγαίο. Ο μέσος πολίτης θα περίμενε όμως να ακούσει ένα κοστολογημένο σχέδιο ανάπτυξης ώστε η Πελοπόννησος μετά από τέσσερα χρόνια να έχει ταξιδιωτικές εισπράξεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ομως η περιφερειακή αρχή έχει άλλη άποψη και για αυτό κομπάζει για την πολιτική που διαψεύδει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει επί λέξει: “Οπως προκύπτει από την Ερευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2018 διαμορφώθηκαν στα 15.653 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 88,1% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4.414 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.134 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.279 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.275 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.691 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.860 εκατ. ευρώ.

Το 2018, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 34.831 επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 81,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (7.830), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (6.629), Περιφέρεια Αττικής (5.681), Περιφέρεια Κρήτης (5.228) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (3.162). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 6.300 επισκέψεις.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 227.012 την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 86,2% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε Περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (51.084), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (44.690), Περιφέρεια Κρήτης (43.819), Περιφέρεια Αττικής (31.386) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (24.762). Στο σύνολο των υπόλοιπων Περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 31.271 διανυκτερεύσεις”.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις παρουσιάζονται στον πίνακα: