Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 14:26

Παρέμβαση Πετράκου για την Κοινοτική Οδηγία για τα προϊόντα καπνού

Γράφτηκε από την

Νέα παρέμβαση από τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων, αυτή τη φορά στη δεύτερη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Πετράκου:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: "Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σαφώς το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα μέλη του οφείλουμε να παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που διαφυλάσσουν την δημόσια υγεία. Στα πλαίσια αυτά οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες της χώρας μας ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία τους. Νομίζω ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και σε αυτό κανείς δεν αντιλέγει, δηλαδή κανένας συνάδελφος αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος.

Από το σημείο αυτό το οποίο πρέπει να είναι και θα πρέπει να είναι και η σταθερή μας θέση η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέχρι την υιοθέτηση της συγκεκριμένης Οδηγίας, υπάρχει κατά την προσωπική μου άποψη απόσταση 180 μοιρών.

Η συγκεκριμένη Οδηγία, δεν εξυπηρετεί αυτό το στόχο ισχυρίζομαι: Πρώτον, ο σκληρός πυρήνας της - το ανέπτυξαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι και ο κ. Πρόεδρος πολύ αναλυτικά - παραβιάζει, η Επιτροπή υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της και παραβιάζονται οι οι Αρχές της Επικουρικότητας και της Αναλογικότητας. Εδώ, πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς, κύριε Γενικέ, και δεν μπορούμε να πάμε πίσω.

Δεύτερον, πάμε στην ουσία και το τι κάνει η Οδηγία. Διαφυλάσσει την υγεία; Ισχυρίζομαι όχι. Γιατί; Γυρίζω μερικά χρόνια πίσω και για να δω από πού έχει ξεκινήσει. Πριν από μερικά χρόνια, το 2004 – 2005, πάλι, έγινε μία προσπάθεια και η οποία δυστυχώς τότε έγινε πραγματικότητα, πέρασε, δηλαδή να αυξηθεί η φορολογία των φτηνών τσιγάρων. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί συγκεκριμένες ελληνικές καπνοβιομηχανίες είχαν πάρει μεγάλο μερίδιο στην αγορά και κάποιες πολυεθνικές δεν το ήθελαν αυτό. Μειώθηκε το κάπνισμα με την αύξηση της φορολογία των φτηνών τσιγάρων και η τιμής του προσέγγισε τα ακριβά τσιγάρα; Ή ενισχύθηκαν ουσιαστικά τα σήματα συγκεκριμένων πολυεθνικών; Ισχυρίζομαι το δεύτερο. Αυτό είναι αποδειγμένο.

Δεύτερο ζήτημα. Ποιο είναι το όφελος για την δημόσια υγεία αν καταργηθούν τα λεπτά τσιγάρα; Τι; Δηλαδή, τα λεπτά τσιγάρα έχουν πολύ περισσότερο κατά την Ε.Ε. καπνό και πολύ ποιο επιβλαβές από τα συνήθη; Προφανώς, όχι. Δεν μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. Γιατί καταργούν τα λεπτά τσιγάρα; Διότι ελληνικές καπνοβιομηχανίες έχουν 1η θέση στην Βουλγαρία και την Αυστρία, 2η θέση στην Ρωσία και σε μία σειρά από άλλες χώρες σε αυτή την κατηγορία των λεπτών τσιγάρων.

Άρα, λοιπόν, ποιος είναι στόχος; Να κλείσουν την αγορά από τις ελληνικές – να κλείσει η Οδηγία την ευρωπαϊκή αγορά σε ελληνικές βιομηχανίες και να ενισχυθούν συγκεκριμένες πολυεθνικές. Τρίτο επιχείρημα, τα λεπτά τσιγάρα αν φτιαχτούν σε μια τρίτη χώρα όπως π.χ. στην Τουρκία, στο Ισραήλ ή οπουδήποτε, θα απαγορεύονται στην Ε.Ε.; Η Απάντηση είναι όχι; Άρα, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα; Επομένως, από αυτό το γεγονός με τα λεπτά τσιγάρα, προκύπτει κατά την άποψή μου και πιστεύω και κατά την κοινή λογική το συμπέρασμα ότι εδώ προωθούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και δυστυχώς η Επιτροπή με την συγκεκριμένη Οδηγία προωθεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι.

Σε ότι αφορά για το θέμα με την έκταση του εμβαδού, το είπαν και άλλοι συνάδελφοι και δεν θα επιμείνω σε αυτό.

Από την άλλη μεριά, επίσης τι έχει γίνει με την αύξηση της φορολογίας αλλά και με όλα αυτά και τι θα προκύψει; Όπως είπε και ο Εισηγητής μας, αύξηση του λαθρεμπορίου των τσιγάρων. Γνωρίζουμε ότι και τώρα γίνεται λαθρεμπόριο και κυρίως αυτό είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Τι θα γίνει; Άρα, δηλαδή, αυτό συμβαίνει από χώρες που δεν βρίσκονται στην Ε.Ε. ή άλλες και επομένως η συγκεκριμένη Οδηγία από όποια πλευρά και αν τι δεις, δεν προωθεί καθόλου την δημόσια υγεία αλλά μόνον συγκεκριμένα συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και των ελλήνων παραγωγών, και της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, αλλά πάνω από όλα όμως - από αυτά που λέω - αποδεικνύουν ό,τι είναι υποκρισία και μεγάλη υποκρισία το δήθεν ενδιαφέρον για την προστασία των καταναλωτών.

Γιατί προστασία των καταναλωτών, σημαίνει ό,τι μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, ή πείθεις τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλους τους λαούς του κόσμου ότι δεν πρέπει να καπνίζει κανένας και αυτό είναι το ορθό ή το απαγορεύεις, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο και δεν το συνιστώ.

Άρα η ΕΕ με αυτήν την οδηγία ουσιαστικά δημιουργεί προβλήματα τον Α και προωθεί τον Β. Νομίζω και πολύ σωστά, όπως είπαμε, δεν πρέπει να το δεχτεί η ελληνική Κυβέρνηση. Πρέπει να βρει τους συμμάχους και να τους πείσει και να αποκαλύψει ότι αυτή η οδηγία δεν συμβάλλει ούτε στην υγεία αλλά ούτε συνάδει με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και ούτε συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας και επομένως θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, να κερδίσουμε - να μην περάσει η συγκεκριμένη Οδηγία.

Σας ευχαριστώ πολύ".