Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 07:46

"Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες" με σημαντικές παρεμβάσεις

"Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες" με σημαντικές παρεμβάσεις

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Filoxenia», οι εργασίες της 18ης ετήσιας ιατρικής διημερίδας «Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες» - που πραγματοποιείται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ανελλιπώς από το 1995.

 

Στο πλαίσιο της διημερίδας -με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο κοντά στον πολίτη: Ενημερώνομαι και προστατεύω την υγεία μου»- θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και γιατροί, οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή έχουν καταγωγή από το νομό μας.

Στην έναρξη της διημερίδας χαιρετισμό απεύθυνε ο καθηγητής Ιατρικής Γρηγόρης Σκαλκέας, ο οποίος πέρασε το μήνυμα στους νέους συναδέλφους του ότι ο γιατρός οφείλει να είναι πρώτα άνθρωπος. «Ο σωστός γιατρός δεν αντιμετωπίζει τον ασθενή ως αντικείμενο», είπε -ενώ ανέπτυξε πως οι νόμοι της αγοράς έχουν αλώσει και το χώρο της ιατρικής. Ο κ. Σκαλκέας ανέδειξε στο σύντομο χαιρετισμό του και την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του οικογενειακού γιατρού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Οπως είπε η μεταρρύθμισή του θα συνέβαλε τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων. Είπε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει και στην ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης μιας αρρώστιας.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας είπε ότι οι «Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες» έχουν γίνει θεσμός και αποτελούν ερέθισμα για την ενημέρωση και την απόκτηση γνώσης. 

Ο Αλκης Κωστάκης, καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων είπε ότι κάθε χρόνος που περνά οι «Μεσσηνιακές Ιατρικές Ημέρες» ισχυροποιούνται ως θεσμός. Τόνισε δε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μεταξύ τους γνώμες και «να μάθουν δυο πράγματα παραπάνω ο καθένας».  

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσφορά των Μεσσήνιων καθηγητών της Ιατρικής.

Ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ τόνισε στην ομιλία του ότι η γνώση αποκτά νόημα όταν διοχετεύεται στην κοινωνία. Και -όπως είπε- το συνέδριο συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης. 

Η Μαρία Λυμπέρη, πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Τον Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, ο οποίος καλωσόρισε στην πόλη τους συνέδρους. 

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή φέτος και καθηγητών από την Ενωση Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Και προσκάλεσε στο βήμα το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σχέση επιστήμης και θρησκείας».

Την διημερίδα διοργανώνουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Μητρόπολης Μεσσηνίας και επίτιμος πρόεδρός της είναι ο συμπατριώτης μας πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας καθηγητής Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.