Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 08:44

Εκθεση στο Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”: 9.000 χρόνια ενδυματολογικής ιστορίας μέσα από 21 έργα τέχνης

Εκθεση στο Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”: 9.000 χρόνια ενδυματολογικής ιστορίας μέσα από 21 έργα τέχνης

 

Την έκθεση “Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από την Μύρτιδα στο σήμερα: Τα ρούχα αφηγούνται”, εγκαινίασε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, στο Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”.

Η έκθεση παρουσιάζει τις δύο “κόρες” και φωτίζει 9.000 χρόνια ενδυματολογικής ιστορίας μέσα από 21 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών, που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι “η έκθεση είναι μία ζωντανή ιστορία ενδυματολογίας σε παγκόσμια κλίμακα” κι εξήγησε πως η ενδυματολογία έχει σχέση με την επιστήμη - ιστορία, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και τη γεωγραφία. Διευκρίνισε ότι “μέσα από το ένδυμα, το ρούχο μπορούμε να καταλάβουμε πολλά στοιχεία της ιστορίας ενός λαού. Το ένδυμα δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε την κοινωνική και πολιτική σύνθεση ενός λαού, την ιδιομορφία κάθε τόπου”.

Κάνοντας μια αναδρομή, όπως την κάνει η έκθεση, ξεκινώντας 9.000 χρόνια πριν, από το 7.000 π.Χ. αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα φύλλα, το δέρμα, το τατουάζ, την ανακάλυψη του αργαλειού,  τον χιτώνα, την πουκαμίσα και το παντελόνι στην εποχή του Μεσαίωνα, τα φορέματα με τις φιόγκους και τις δαντέλες, το εγγλέζικο κοστούμι τον 18ο και 19ο αιώνα και τον 20ο με 21ο αιώνα, όπου μέσω των ρούχων συρρικνώνεται η διαφορά για άνδρα και γυναίκα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελλάδα στα Ηνωμένα Εθνη Δημήτρης Φατούρος, ο καθηγητής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιάννης Κολοκοτρώνης, η επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη και ο καθηγητής Ορθοδοντικής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Γ.Σ.