Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 07:45

Βασίλης Παγώνης: "Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση θα επιβιώσει"

Γράφτηκε από την
Βασίλης Παγώνης: "Η μικρομεσαία  εμπορική  επιχείρηση θα επιβιώσει"

"Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση θα επιβιώσει κόντρα στους σχεδιασμούς που δεν την συμπεριλαμβάνουν στο χάρτη, γιατί είναι ευέλικτη, ευπροσάρμοστη και άκρως δυναμική": Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο του ελληνικού εμπορίου περνά στην αγορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Βασίλης Παγώνης. Μιλώντας στην "Ε", τονίζει την ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής μετά από ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς, "οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματικότητα και είναι οι μόνοι που μπορούν να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις που θα απαντούν στα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας". 

Ο κ. Παγώνης λέει ακόμα ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει πρώτα απ' όλα να υποστηριχθεί και νομοθετικά η "εντός κρίσης" μικρομεσαία επιχείρηση, και να της δοθεί η τόσο αναγκαία πρόσβαση στη ρευστότητα, με αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα "Τειρεσίας". Απαραίτητο θεωρεί το να ρυθμιστούν άπαξ τα θέματα οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδίως στον ΟΑΕΕ - ενώ χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο και συκοφαντικό το επιχείρημα ότι τα εμπορικά καταστήματα είναι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή. "Πολλές φορές στοχοποιούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις, με χρήση στοιχείων που αφορούν άλλους κλάδους. Τέτοια στοχοποίηση έγινε πολύ πρόσφατα, από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές", αναφέρει. 

Επίσης τίθεται υπέρ των αλλαγών στο καθεστώς των εκπτώσεων, ως μία κίνηση απαραίτητης προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς. Αντίθετα -λέει- το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει κάτι, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα, τόσο στους εμπόρους και στις οικογένειές τους όσο και στους εργαζόμενους.

- Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συρρίκνωση. Τι θεωρείται ότι είναι απαραίτητο να γίνει για την ενίσχυσή τους;

"Αναμφισβήτητα, οι οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε έχουν διαμορφώσει πλέον μία σκληρή, καθημερινή πραγματικότητα ιδίως για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Ωστόσο, είμαι της άποψης ότι αν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, θα μπορέσουν τουλάχιστον να αντιμετωπιστούν τα βασικά θέματα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να υποστηριχθεί και νομοθετικά η "εντός κρίσης" μικρομεσαία επιχείρηση. Πρέπει, ακόμα, να ενισχυθεί η ρευστότητά της μέσω της αξιοποίησης εργαλείων μικροχρηματοδότησης που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης και να της δοθεί η τόσο αναγκαία πρόσβαση στη ρευστότητα, με αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα "Τειρεσίας". Επίσης, θεωρώ απαραίτητο να ρυθμιστούν άπαξ τα θέματα οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδίως στον ΟΑΕΕ, ώστε να υπάρξει όφελος και για τους εμπόρους και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εμπόρους και τις οικογένειές τους. Θεωρώ, επίσης, κρίσιμη τη διευθέτηση των ζητημάτων λειτουργίας των τοπικών αγορών μαζί με τον αυστηρό έλεγχο του παρεμπορίου. Τέλος, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις απώλειες που προκύπτουν από τις διασυνοριακές μετακινήσεις των καταναλωτών και το "γειτονικό" εμπόριο και να αναλάβουμε δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αποτελεσματικά και να επιστρέψουν τα χρήματα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ελληνική οικονομία". 

Οι τράπεζες

- Οι τράπεζες αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα μηνύματα των καιρών; 

"Οχι. Οι τράπεζες δεν δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού από τη χρηματοδότηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα".

- Πιστεύετε ότι κάποια επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας;

"Θα μπορούσαν, με βασική προϋπόθεση τη συνεργασία των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης με τους τοπικούς φορείς του εμπορίου. Για να ανακάμψει η τοπική οικονομία θα πρέπει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο".

- Ποια είναι τα "βαρίδια" για την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων;

Αναμφισβήτητα η παρατεταμένη ύφεση, η έλλειψη καταναλωτικού εισοδήματος, η κατάρρευση της καταναλωτικής πίστης, η αύξηση των επισφαλειών, η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, η πλήρης ασυνέπεια του δημοσίου να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους και ιδίως στις επιχειρήσεις και φυσικά, η τρομακτική σωρευτικά αύξηση τακτικών και έκτακτων, άμεσων και έμμεσων φόρων. Σε όλα τα παραπάνω, βέβαια, έρχεται να προστεθεί και ένα δαιδαλώδες, άκρως γραφειοκρατικό και ασταθές φορολογικό περιβάλλον". 

- Η οικονομική πολιτική πιστεύετε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή χρειάζεται εκ νέου ιεράρχηση στόχων;

"Απαιτείται ανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής μετά από ουσιαστικό και όχι προσχηματικό -όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν- διάλογο, με τους φορείς της αγοράς οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματικότητα και είναι οι μόνοι που μπορούν να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις που θα απαντούν στα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας". 

- Τι είναι αυτό που κατά την άποψή σας καθιστά "εχθρικό" το περιβάλλον στο εμπόριο;

"Οπως είπα και προηγουμένως, η ύφεση, η οικονομική δυσπραγία, και  η έλλειψη καταναλωτικού εισοδήματος είναι τα βασικά προβλήματα. Το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο εχθρικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την τάση που παρατηρείται και ήδη συμβαίνει, για αναδιανομή των τζίρων υπέρ των μεγάλων και εύρωστων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρομεσαίων της αγοράς και της κοινωνίας.

- Κινήσεις όπως αυτή της διεύρυνσης ωραρίου των καταστημάτων και οι αλλαγές στο θεσμό των εκπτώσεων, θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα - και ποια;

"Οι αλλαγές στις εκπτώσεις αναμένεται, όντως, να έχουν θετικό αντίκτυπο. Θα έλεγα ότι οι αλλαγές αυτές είναι μία κίνηση απαραίτητης προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς. Αντίθετα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει κάτι, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει μια σειρά προβλήματα, τόσο στους εμπόρους και στις οικογένειές τους όσο και στους εργαζόμενους. Αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά το εισόδημα από τους καταναλωτές".

Οι δράσεις της Ομοσπονδίας

- Ποιες δράσεις έχει αναλάβει η Ομοσπονδία για την προώθηση των αιτημάτων του εμπορικού κόσμου;

"Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό Εμπορικών Συλλόγων-μελών, αλλά και σε αριθμό εμπορικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Η δράση της είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη, με γνώμονα το συμφέρον του εμπορικού κόσμου και την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Η Οργάνωσή μας παρεμβαίνει στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά δρώμενα με προτάσεις, θέσεις και απόψεις. Ολα τα προβλήματα του εμπορικού κλάδου τα οποία προαναφέραμε, τα επικοινωνούμε με τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα αναλαμβάνουμε δράσεις για την άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντάσσοντάς τες στα κάθε λογής προγράμματα που τρέχουν και αναλαμβάνοντας και εμείς οι ίδιοι την υλοποίηση κάποιων από αυτά, όπως για παράδειγμα, για τη Μεσσηνία, η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ συμμετέχει σε προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ μαζί με άλλους φορείς, για το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Η παρεμβάσεις για το μέγιστο πρόβλημα της ρύθμισης των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δανείων έχουν υπάρξει σημαντικές και καταλυτικές. 

Ασχολούμεθα σε καθημερινή βάση με όλα τα θέματα του εμπορίου, με στόχευση το αύριο, την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στον αγώνα τους να αντεπεξέλθουν της κρίσης και τη δημιουργία στέρεων βάσεων για το μέλλον της μικρής οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και το κέντρο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας".

- Πολιτικοί, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, αναφέρονται στην ανάγκη μιας ευρύτερης συμμαχίας των κοινωνικών εταίρων για να πάρει μπροστά η οικονομία. Ποια είναι η άποψή σας;

"Χωρίς τον κοινωνικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς, που γνωρίζουν τα προβλήματα στην πράξη, θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την μετάβαση προς την ανάπτυξη δεν θα έχει επιτυχία".

- Τι θέση παίρνει η Ομοσπονδία σχετικά με την πρόταση της ΕΣΕΕ για τον "εξορθολογισμό των μισθών" στο εμπόριο;

"Οι αποδοχές των εμποροϋπαλλήλων πρέπει να προσαρμοστούν και αυτές στις γενικότερες συνθήκες που διέπουν το ελληνικό εμπόριο.  Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να περάσουν από τις οφειλές 3 και 4 μηνών υψηλών αποδοχών, στις πραγματικές καταβολές μηνιαίων αποδοχών προσαρμοσμένων στο σήμερα".

- Η μείωση μισθών είναι λύση για να κρατηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά και να αυξηθεί η κατανάλωση;

"Η μείωση μισθών δεν αυξάνει την κατανάλωση, μειώνει απλά τα κόστη των επιχειρήσεων και διατηρεί θέσεις εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα, χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα της βάθυνσης της ύφεσης, αλλά και με γνώμονα την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας".

- Ως πρόεδρος της ΟΕΣΠ έχετε δώσει αγώνα για να μην ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή. Είστε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις; 

"Δώσαμε τη μάχη μας και εξασφαλίσαμε ότι το νέο πλαίσιο περίπου συμπίπτει με το παλιό, δηλαδή τον τελικό λόγο τον έχει η τοπική κοινωνία, μέσω του αντιπεριφερειάρχη, τέως νομάρχη. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία διαβούλευσης με τους αντιπεριφερειάρχες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνίες, που θα δώσουν ζωή στην αγορά, εφαρμόζοντας παραγωγικά και όχι εξαντλητικά ωράρια, προς όφελος του καταναλωτικού κοινού αλλά και των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις". 

- Τι συνέπειες πιστεύετε ότι θα έχει η λειτουργία καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο; 

"Θα έχει αρνητικές συνέπειες. Αργά ή γρήγορα η τάση θα γενικευθεί, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξουθενώσουν ανταγωνιστικά τις μικρές".

- Τι προβλέπετε για το μέλλον των εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο; 

"Το εμπόριο αποτέλεσε ανέκαθεν τον πυλώνα ανάπτυξης της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Δεδομένων των ελληνικών συνθηκών, μιλάμε για το μικρομεσαίο οικογενειακό εμπόριο. Αυτό πρέπει να στηρίξουμε, για να προσποριστούμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Η συγκυρία δεν είναι θετική. Δυστυχώς και οι πολιτικοί μας, αλλά και οι εταίροι μας, μετρούν την Ελλάδα με μέτρα άλλων οικονομιών, ασύγκριτων και άσχετων με τη δική μας. Εμείς έχουμε καθήκον να τους κάνουμε να καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα. Τοπική οικονομία χωρίς εμπόριο δεν υπάρχει. Νομοτελειακά θα είμαστε παρόντες, και αύριο και πάντα. Απλώς πρέπει να το δουν αυτό όλοι και να διαχειριστούν την κρίση όχι μονόπλευρα και με παρωπίδες, όπως κάνουν, αλλά με ανοιχτό μυαλό και ορθολογικά.

Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση θα επιβιώσει, κόντρα στους σχεδιασμούς που δεν την συμπεριλαμβάνουν στο χάρτη, γιατί είναι ευέλικτη, ευπροσάρμοστη και άκρως δυναμική".

"Ψεύτικες οι κατηγορίες για τη φοροδιαφυγή"

- Οι έμποροι συχνά κατηγορούνται ως πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και πώς μπορεί να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον εμπορικό κλάδο;

 

"Ειδικά σήμερα το επιχείρημα είναι ψευδεπίγραφο και συκοφαντικό. Τα εμπορικά καταστήματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκδίδουν κανονικά όλα τα νόμιμα παραστατικά. Είναι εκ του πονηρού πολλές ανακοινώσεις και δημοσιεύματα. Πολλές φορές στοχοποιούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις με χρήση στοιχείων που αφορούν άλλους κλάδους. Τέτοια στοχοποίηση έγινε πολύ πρόσφατα, από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές. Πολύ σύντομα θα έχουμε μέσω του ερευνητικού ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, του ΙΝΕΜΥ, μια ολοκληρωμένη μελέτη, που θα δώσει ακριβή και πλήρη εικόνα του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει σίγουρα να παταχθεί. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουμε από πού ακριβώς προέρχεται και να μην το χρησιμοποιούμε για δημιουργία εντυπώσεων που βολεύουν κάθε φορά τα περιστασιακά συμφέροντα".


NEWSLETTER