Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 08:45

Μανώλης Λιδάκης: "Προσπαθώ να κάνω τραγούδια που ν’ αντέχουν στο χρόνο"

Γράφτηκε από την
Μανώλης Λιδάκης: "Προσπαθώ να κάνω τραγούδια που ν’ αντέχουν στο χρόνο"

"Προσπαθώ να κάνω τραγούδια που ν’ αντέχουν στο χρόνο" λέει ο γνωστός τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης που σήμερα θα εμφανιστεί στην Καλαμάτα, στη μουσική σκηνή «Σπονδές».

Με άξονα τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της δισκογραφίας του και με τα ολοκαίνουργια τραγούδια του νέου του δίσκου "Αύριο θα είναι αργά", που υπογράφουν ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης και άλλοι, ο ερμηνευτής και δημιουργός Μανώλης Λιδάκης δίνει ένα νέο "παρών" στη δισκογραφία και στον κόσμο που τον αγάπησε.

- Μιλήστε μας για τον νέο σας δίσκο.

«Κυκλοφορεί τη Δευτέρα 28 Απριλίου και ο τίτλος του "Αύριο θα είναι αργά" είναι και το ομότιτλο τραγούδι του Ρασούλη γραμμένο το 1983, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ και το έχει μελοποιήσει η Βάσω Αλαγιάννη. Ο δίσκος αυτός έχει καινούργιες συνεργασίες με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη, με φίλους δηλαδή… Και καμιά φορά οι παρέες είναι που φτιάχνουν τα πιο ωραία πράγματα. Είναι λοιπόν μια παρεΐστικη δουλειά αυτός ο δίσκος. Εχει γράψει στίχους ο Γιώργος Σιδερής, ο Γιάννης Μελισίδης, ο Γιώργος Κλεφτογιώργος, αλλά και ο Σωκράτης και η Αλαγιάννη».

- Το "Αύριο θα είναι αργά" σηματοδοτεί κάτι ή απλώς σας άρεσε;

«Και μας άρεσε αλλά και θέλαμε να τιμήσουμε τον Μανώλη Ρασούλη που έγραψε τόσο σπουδαία πράγματα και μας άφησε παρακαταθήκη».

- Είστε από τους καλλιτέχνες που απείχατε από τη δισκογραφία για αρκετό διάστημα. Ηταν επιλογή αυτή η αποχή;

«Ο τελευταίος δίσκος που έκανα δεν ήταν με καινούργια τραγούδια αλλά με επανεκτελέσεις και ήταν η "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Ξαρχάκο. Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν έχω να κάνω δίσκο με καινούργια τραγούδια μια πενταετία σχεδόν. Αυτό έγινε γιατί δεν είναι και τόσο καλό να κάνουμε δίσκο κάθε χρόνο ή κάθε δυο χρόνια, γιατί νομίζω ότι με την πληθώρα κυκλοφοριών που έχουμε δεν προλαβαίνει να αφομοιωθεί δίσκος και να μαθευτεί από τον κόσμο. Ετσι λοιπόν εγώ κάνω δίσκους όταν πραγματικά νιώσω ότι έχω στα χέρια μου το υλικό που με κάνει να πηγαίνω στο στούντιο χαρούμενος».

- Επιλεγμένες ήταν και οι εμφανίσεις όμως.

«Ναι γιατί δεν πήγαινα να τραγουδήσω απλά όπου μου έδιναν χρήματα. Τραγουδάω όποτε μου κάνει κέφι και όχι επειδή πρέπει να τραγουδήσω. Χάνομαι για να επιστρέφω και όχι για να με αναζητούν».

- Αυτή η επιλογή του υλικού είναι το μυστικό που κάνει όλα τα τραγούδια σας να αντέχουν στο χρόνο;

«Μακάρι να συμβαίνει αυτό! Εγώ έχω να προτείνω πάντα πράγματα στους ανθρώπους που με ακούν γιατί το γούστο του ακροατή με το γούστο του καλλιτέχνη συχνά συμπίπτουν γι’ αυτό και αλληλοϋπάρχουν. Προσπαθώ να κάνω τραγούδια λοιπόν που ν’ αντέχουν στο χρόνο».

- Τι μουσικό χρώμα έχει ο νέος δίσκος; Είναι καθαρά λαϊκός ή έχει ποικίλα ακούσματα;

«Μου είναι πολύ δύσκολο να τον περιγράψω. Καλύτερα να τον ακούσει ο κόσμος και να σχηματίσει άποψη. Είναι ένας δίσκος που έχει ενορχηστρώσεις πιο τολμηρές αλλά υπάρχουν και απλά λαϊκά τραγούδια, όπως το ζεϊμπέκικο, που εκεί τι ενορχήστρωση να κάνεις; Αυτό που συμβαίνει μ’ αυτό το δίσκο πάντως είναι κάτι ιδιαίτερο. Δεν θέλω να πω ότι έκανα καμιά καινοτομία ή ότι έκανα τον καλύτερο δίσκο της ζωής μου, απλά είναι ένας δίσκος που, κατά την άποψή μου, είναι αρκετά ωφέλιμος γι’ αυτήν την εποχή».

- Μια εποχή δύσκολη γενικότερα και στο χώρο της δισκογραφίας.

«Ναι, αλλά μπαίνουν και σε μια τάξη τα πράγματα σε σχέση με το τι γινόταν παλιά με τις δισκογραφικές εταιρείες. Βέβαια κι αυτό που γινόταν δεν ήταν καλό, αλλά και η ανυπαρξία του σήμερα δεν είναι καλή. Ομως είναι λογικό γιατί είχαμε κρίση αξιών πριν την οικονομική κρίση, επομένως αναμενόμενα ήταν όλα. Ομως καμιά φορά εκεί που λες ότι κάτι τελειώνει, κάνεις μια καινούργια αρχή».

- Είναι ευκαιρία για γενικότερη αναθεώρηση λέτε;

«Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό, δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις για το τι θα κάνουμε όταν τελειώσει όλο αυτό. Αν θα αναθεωρήσουμε πράγματι ή θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια προ κρίσης. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς, να μάθουμε να τρεφόμαστε από την ψυχή και το πνεύμα μας. Δεν είναι η ύλη αυτή που θα μας οδηγήσει πιο πέρα».

- Εχετε επιλέξει την εσωτερικότητα αυτή στη ζωή σας;

«Ναι, δεν μ’ αρέσει να γίνομαι μαϊντανός και να περιφέρομαι προκαλώντας δημοσιότητα χωρίς λόγο και αιτία, ούτε να είμαι σε αντιδικίες με συναδέλφους μέσω του Διαδικτύου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να επιτίθεσαι ούτε να σου επιτίθενται και να δημιουργείς φασαρία απλά για να υπενθυμίζεις ότι υπάρχεις. Επίσης εγώ δεν ασχολούμαι και με το Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γιατί θεωρώ ότι όσο περισσότερο μπλέκεσαι μ’ αυτό, τόσο πιο πολύ χάνεις τους ανθρώπους. Οι γνωριμίες που γίνονται μέσω του υπολογιστή δεν είναι φιλίες, μην ξεγελιόμαστε. Για μένα η φιλία είναι άλλο πράγμα, είναι το αληθινό το ανθρώπινο άγγιγμα».

- Αυτές οι επιλεκτικές εμφανίσεις δεν έχουν καλλιτεχνικό κόστος;

«Εξαρτάται πόσο ματαιόδοξος είσαι, γιατί όλοι είμαστε ματαιόδοξοι και ειδικά εμείς που κάνουμε αυτό το επάγγελμα. Εξαρτάται από το πόσο ανησυχείς για το αν θα υπάρχεις αύριο, πώς βλέπεις τον εαυτό σου μέσα σε όλο αυτό, τι ανάγκες έχεις. Εγώ δεν καταδικάζω κανέναν, πρέπει ο καθένας να συμπεριφέρεται έτσι όπως αισθάνεται. Εγώ αυτού του τύπου ματαιοδοξία δεν την έχω γιατί γνωρίζω την απόλυτη ματαιότητα!».

- Στην Καλαμάτα έχετε κάνει μια και μόνη εμφάνιση κι αυτή πριν μια εικοσαετία! 

«Ναι, με μια συναυλία στο Κάστρο. Αλήθεια δεν ξέρω πώς έτυχε και δεν ήρθα ξανά από τότε, με δεδομένο μάλιστα ότι εμένα μ’ αρέσει περισσότερο να εμφανίζομαι σε περιοχές της επαρχίας παρά στην Αθήνα. Εκτός κέντρου πιστεύω ότι ακόμα κρατάει περισσότερο ο πολιτισμός και οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι και είναι πιο κοντά! Πάντως χαίρομαι πολύ που θα έρθω ξανά στην Καλαμάτα».


NEWSLETTER