Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 20:00

Ο κορονοϊός απειλεί και την ελαιοπαραγωγή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο κορονοϊός απειλεί και την ελαιοπαραγωγή

Η μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού όπως αυτή καταγράφεται στα στατιστικά του πρώτου εξαμήνου του 2020, αλλά και η πληρότητα των ξενοδοχείων όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Ελλάδος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά.

Το αποτύπωμα του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας θα είναι βαρύ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τα εισοδήματα που χάνονται αφορούν ζωές. Η αναπλήρωση των εισοδημάτων που έχουν χαθεί δεν θα είναι εύκολη και όπως φαίνεται θα περάσουν μήνες μέχρι αυτό να συμβεί.

Το κακό είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται μέρα με τη μέρα δημιουργώντας ανησυχία για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και τι επιπρόσθετες επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο τοποθετείται πλέον για την άνοιξη του 2021 και μέχρι τότε ελάχιστα μπορούν να συμβούν προκειμένου να ανοίξουν οι οικονομίες σε όλα τα επίπεδα. Η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το διαρκές ζητούμενο και θα κρίνεται πάντα ανεπαρκής γιατί τα χρήματα που χάνονται δεν μπορούν να αντικατασταθούν από επιδόματα ανεργίας.

Η τοπική οικονομία δοκιμάζεται επίσης έντονα. Τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Η μείωση της ζήτησης πλήττει όλα τα αγροτικά προϊόντα, από τα κηπευτικά μέχρι το ελαιόλαδο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η ελαιοσυγκομιδή σε συνθήκες κορονοϊού. Αν δεν υπάρξει ανατροπή των δεδομένων, το Νοέμβριο οι αγρότες της περιοχής θα κληθούν να μαζέψουν ελιές σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις μετακινήσεις και στη χρήση εποχικών εργατών. Με τον κορονοϊό να θερίζει στα Βαλκάνια, με κλειστά τα σύνορα και με την τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή των 2 ευρώ, η συγκομιδή θα καταστεί έως και αδύνατη. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει από τώρα τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία αντιμετώπισης της κατάστασης. Το να μείνουν οι ελιές αμάζευτες λόγω κόστους θα είναι ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία σε μια εποχή που δεν περισσεύει ούτε λεπτό του ευρώ.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 14:46

NEWSLETTER