Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 11:35

Λειτουργική γίνεται ξανά η βιβλιοθήκη της Μεσσήνης 

Γράφτηκε από την
Λειτουργική γίνεται ξανά η βιβλιοθήκη της Μεσσήνης 

 

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας και απαξίωσης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεσσήνης μπαίνει και πάλι στη ζωή του αναγνωστικού κοινού καθώς σταδιακά, με αργά βήματα, γίνεται και πάλι λειτουργική.

Το πλούσιο υλικό που διαθέτει, με πάνω από 3.000 τίτλους, τοποθετήθηκε στα ράφια και στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να γεμίσει αναγνώστες κάθε ηλικίας και να μπει μπροστά ο εκσυγχρονισμός της. Σημαντικό ρόλο στα νέα βήματα παίζει το γεγονός πως από τον περασμένο Απρίλιο ανέλαβε εργασία -με 8μηνη σύμβαση μέσω του ΟΑΕΔ- η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Ντάπια, η οποία έχει θέσει ψηλά τον πήχη, και με πολύ προσωπική εργασία έχει καταφέρει να μεταμορφώσει τον πρώτο όροφο του Δασκαρόλειου Πολιτιστικού Κέντρου από… αποθήκη βιβλίων που είχε καταντήσει τα προηγούμενα χρόνια, σε πραγματική βιβλιοθήκη με γωνιές ανάγνωσης και δημιουργίας για παιδιά κι ενήλικες.

Το κέφι της βιβλιοθηκονόμου και το όραμά της δικαιώνουν όπως φαίνεται την επιλογή της δημοτικής αρχής επιτέλους να ασχοληθεί με την αξιοποίηση του πλούτου που μέχρι πρότινος κρυβόταν σε χαρτόκουτα και στοιβαζόταν ανάμεσα σε άχρηστα και αναξιοποίητα αντικείμενα – ορισμένα εκ των οποίων μένει ακόμα να απομακρυνθούν, ύστερα από τη μεταφορά των συγγραμμάτων που αρκετά χρόνια πριν είχαν βρει τη θέση που τους άρμοζε στον διαμορφωμένο χώρο βιβλιοθήκης στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.

Μένει ωστόσο η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και την μεταστέγαση ενδεχομένως σε έναν χώρο εύκολα προσβάσιμο, κατάλληλο για την προσέλκυση του κοινού. Σε πρώτη φάση όμως φαίνεται πως η προσπάθεια που έχει γίνει, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε το κοινό να εκμεταλλευτεί τη γνώση που κρύβουν τα συγγράμματα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΑΓΕΣ

Μέσα σε 3 μόλις μήνες, η νεαρή βιβλιοθηκονόμος, με πτυχίο επίσης βοηθού λογιστή και άρτιες γνώσεις πληροφορικής, έχει μετατρέψει την παλιά… αποθήκη βιβλίων σε έναν φιλόξενο χώρο για τους αναγνώστες. Εχει ταξιθετηθεί το σύνολο του υλικού, ταυτοποιείται το υλικό του κλειστού βιβλιοστασίου κι έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους τα περιοδικά και οι εφημερίδες. Επίσης, έχει δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, τμήμα μικρών παιδιών, αλλά και γωνιές ανάγνωσης, με αντικείμενα που προϋπήρχαν. Εχουν επισκευαστεί τα παλιά ράφια και υπάρχουν πλέον αιτήσεις μέλους, έντυπα δωρεάς υλικού, καθώς και ευχαριστίας προς τους δωρητές.

Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε δύο τμήματα: στο ανοικτό βιβλιοστάσιο, απ’ όπου γίνεται ο δανεισμός του υλικού με μέγιστη διάρκεια 10 ημερών -πλην του πληροφοριακού υλικού,η ανάγνωση του οποίου γίνεται στο αναγνωστήριο-, και στο κλειστό βιβλιοστάσιο που περιλαμβάνει τίτλους παλαιών τόμων που χρήζουν συντήρησης και προστασίας. Δυστυχώς όμως το κλειστό βιβλιοστάσιο περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό τίτλων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε η μέριμνα και η προστασία που έπρεπε.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός πως η κ. Ντάπια έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε η εν λόγω βιβλιοθήκη να ενταχθεί ως μέλος στο Εθνικό Δίκτυο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, με στόχο μεταξύ άλλων να αξιοποιηθούν και προγράμματα για την ανάδειξη, τον εμπλουτισμό και την απόκτηση εξοπλισμού της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Για την ώρα, άμεσος στόχος είναι -με τα όποια μέσα διατίθενται- να έρθει το κοινό πιο κοντά στη δομή, και σ’ αυτό το πλαίσιο οργανώνονται από Σεπτέμβριο δημιουργικά εργαστήρια παιδιών 4  έως 12 ετών με αντικείμενο την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, απογεύματα και Σάββατα. 

Σύμφωνα με την κ. Ντάπια, στόχος είναι η βιβλιοθήκη να μην αποτελεί ένα… μουσείο βιβλίων που κλειδώνει τις πόρτες του, αλλά έναν φιλόξενο χώρο για το αναγνωστικό κοινό της πόλης και όχι μόνο. Η ίδια ποντάρει στην εμπειρία της και ελπίζει να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα, καθώς έχει ήδη δημοσιευθεί στη "Διαύγεια" η προμήθεια του προγράμματος μηχανογράφησης που έχει ήδη παραγγελθεί στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στόχος της σε αυτή τη φάση είναι το σύνολο της ταξινόμησης να έχει γίνει μέσα σε 3 μήνες από την εγκατάσταση του προγράμματος. 

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ 

Μια σπουδαία έκπληξη λοιπόν περιμένει πλέον το αναγνωστικό κοινό της περιοχής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στον 1ο όροφο του Δασκαρόλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Η συλλογή της περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, επετηρίδες κ.λπ.), Λογοτεχνία (ρητορική, ποίηση κ.λπ.), Ιστορία (πλούσια συλλογή του 1821 κ.α.), Κοινωνικές Επιστήμες, Ιατρική, Θέατρο, Αθλητισμό και πλήθος τίτλων στην κατηγορία Θρησκεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των συγγραμμάτων περιλαμβάνονται σημαντικές συλλογές όπως τα λεξικά του Ελευθερουδάκη έκδοσης του 1885: ένας τρίτομος θησαυρός που χρήζει ειδικής συντήρησης.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί τις καθημερινές, 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι.


NEWSLETTER