Σάββατο, 08 Ιουλίου 2017 10:13

Προτάσεις Μανιάτη για την οικονομία 

Προτάσεις Μανιάτη για την οικονομία 

«Χρειάζεται η κυβέρνηση, τα κόμματα, αλλά και φορείς, να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο άρσης του αδιεξόδου, εφαρμόσιμο, με αιχμή του δόρατος τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία: τουρισμό, πρωτογενή παραγωγή, ανάπτυξη της εξωστρέφειας, έμφαση στην καινοτομία, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας», εκτιμά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση, με θέμα «Επισημάνσεις και προτάσεις για την οικονομία», ο Δ. Μανιάτης αναφέρει τα εξής:

«Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπως και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, έχει επισημάνει ότι η δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκε στην χώρα ήταν λανθασμένη.

Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και άλλοι, έχουν επισημάνει ξεκάθαρα ότι σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, το ενδεδειγμένο μείγμα πολιτικής πρέπει να στηρίζεται, κυρίως, στην μείωση των δαπανών και λιγότερο στην ενίσχυση των εσόδων μέσω της φορολογίας. Δηλαδή, πρέπει να περιλαμβάνει κατά τα δύο τρίτα μείωση των δαπανών -μέσω του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου-, και κατά το ένα τρίτο αύξηση φόρων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα διδάγματα της διεθνούς εμπειρίας αγνοήθηκαν. Τα δύο τρίτα της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μόνο το ένα τρίτο στην μείωση των δαπανών και το βάρος έπεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των φορολογουμένων, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Ελάχιστα έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, δηλαδή το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, η ύπαρξη σοβαρών στρεβλώσεων και περιορισμών στη λειτουργία των αγορών συνέβαλε στην εσωτερική υποτίμηση, η οποία επηρέασε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χωρίς όμως να προσθέτει τίποτα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, από 127% που ήταν το 2010. Η χώρα έχει χάσει πάνω από το 26% του ΑΕΠ της.

Κάθε εργάσιμη ημέρα κλείνουν, κατά μέσο όρο, 100 επιχειρήσεις από το 2008 και έχουν χαθεί 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. 

Το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν στο κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη.

Τα επίπεδα της αδήλωτης εργασίας εκτοξεύονται, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπερνούν το 50% των νέων προσλήψεων και περισσότεροι Ελληνες, με υψηλά προσόντα εγκαταλείπουν την χώρα.

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν τους όρους των προγραμμάτων, αλλά δυστυχώς σε λανθασμένη κατεύθυνση. 

Ομως το ζητούμενο είναι τι γίνεται τώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, στόχος που είναι αδύνατο να επιτευχθεί με εφαρμογή της ίδιας συνταγής. Τέτοια πλεονάσματα, σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν και είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη με αυτό το ύψος της φορολογίας και των εισφορών.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας υποστήριξε από την αρχή και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τις αγορές.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κάθε μέρα που περνά, χωρίς δραστική αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής η Ελλάδα λιγοστεύει σε επιχειρήσεις, σε εισοδήματα, σε ανθρώπους και σε επίπεδο ζωής.

Εναλλακτικές βιώσιμες προτάσεις υπάρχουν, όμως χρειάζεται πολιτική βούληση.    

Τι πρέπει να γίνει;

Καλό είναι να διαπιστώνουμε, όμως οφείλουμε να προτείνουμε και λύσεις. Χρειάζεται η κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και φορείς να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο άρσης του αδιέξοδου, εφαρμόσιμο, με αιχμή του δόρατος τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία.

Ποια είναι αυτά;

Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, ανάπτυξη της εξωστρέφειας, έμφαση στην καινοτομία, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, που σήμερα λόγω του υψηλού ποσοστού μετανάστευσης ενισχύει οικονομίες άλλων κρατών.

Εστω και αυτή την ώρα να επικρατήσει η κοινή λογική και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν σχηματίζοντας ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι δανειστές έπαιξαν με επιτυχία το παιχνίδι τους, γιατί μας βρήκαν διαιρεμένους. Ας αλλάξουμε λοιπόν συνταγή και ας δείξουμε ότι στις δύσκολες ώρες μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις, χρειάζονται καθαρές λύσεις εδώ και τώρα, στηριζόμενοι σε πνεύμα συνεργασίας».