Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 17:18

Απάντηση για τη δακοκτονία σε Καλαμάτα και Δυτική Μάνη 

Απάντηση για τη δακοκτονία σε Καλαμάτα και Δυτική Μάνη 

Από τον περασμένο Μάρτιο με έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, είχαν ενημερωθεί οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης ότι δεν θα γίνει δακοκτονία σε συγκεκριμένες περιοχές τους.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απάντηση της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας σε επιστολές που της απηύθυναν, τόσο ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας, όσο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

Αναλυτικά, στην απάντηση της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γιάννης Κυριακόπουλος, επισημαίνονται τα εξής:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα στις από 25-7-2016 και 29-7-2016 επιστολές του Δήμου Καλαμάτας και Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, περί ένταξης των περιοχών Καλαμάτας και Βέργας στο πρόγραμμα δακοκτονίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

• Με την υπ’ αριθμ. 10960/25-2-16 απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Δακοκτονίας, εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Δ.Κ. Καλαμάτας και των Τ.Κ. Βέργας, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Ριγκλίων και Αγίου Νικολάου από το πρόγραμμα δακοκτονίας. Η αιτιολογία της εξαίρεσης, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής, ήταν το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των ελαιώνων των παραπάνω Δ.Κ. και Τ.Κ. ευρίσκεται εντός κατοικημένων περιοχών με συνέπεια την μειωμένη αποτελεσματικότητα ψεκασμών λόγω ύπαρξης εστιών δάκου οι οποίες επιμολύνουν τους όμορους ελαιώνες. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη και με βάση σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΠΑΤ, το οποίο και εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

• Μετά την παραπάνω απόφαση της ατιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας εγκαίρως και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016, με το υπ' αριθμ. 15621/18-3-16 έγγραφό της, είχε ενημερώσει τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης για την εξαίρεση των συγκεκριμένων Τ.Κ. προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς και οι ελαιοπαραγωγοί.

• Το υφιστάμενο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δεν επιτρέπει την εκτέλεση δολωματικών ψεκασμών στις συγκεκριμένες περιοχές, αφ’ ενός μεν λόγω της δεδομένης σχετικής απόφασης της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, αφ’ ετέρου δε, επειδή οι προς ψεκασμό περιοχές εντάσσονται στις διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού, πράγμα το οποίο για τον διαγωνισμό του 2016 και για τις συγκεκριμένες περιοχές αυτό δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της απόφασης εξαίρεσης. Επιπροσθέτως και για την χρονική περίοδο που διανύουμε έχει παρέλθει για τις περιοχές της Καλαμάτας και της Βέργας, το επίκαιρο του πρώτου γενικού ψεκασμού.

• Επισημαίνεται ότι η ανάγκη προστασίας του ελαιοκάρπου με δυνατότητες παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, αφορά το σύνολο των 15.000.000 ελαιοδένδρων όλης της Μεσσηνίας. Εκ του συνολικού αριθμού δε, τα 5.000.000 ελαιόδεντρα περίπου είναι εκτός προγράμματος δακοκτονίας. Σε αυτές τις περιοχές μέσω συλλογικών δράσεων (οργανώσεις παραγωγών, ομάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης κ.λπ.) ή και μεμονωμένα οι ελαιοκαλλιεργητές αναλαμβάνουν την καταπολέμηση του δάκου όπου κρίνεται αναγκαία».