Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:20

Βασιλόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μετά την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Βασιλόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μετά την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας (βίντεο)

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, όσον αφορά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ότι “τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των ονομασιών της ποικιλίας στη βάση δεδομένων FRUMATIS. Δηλαδή, είναι θέμα εσωτερικό, της χώρας μας”.

Αυτό επεσήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Βασιλόπουλος και παρατήρησε: “Προφανώς και η απάντηση δεν μας καλύπτει, άλλωστε το ζήτημα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Να πω ότι η εξέλιξη του θέματος θα τεθεί σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού μας, προκειμένου να εξετάσουμε τα δεδομένα και να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα. Ενα από αυτά θα είναι η συνάντηση με τον υπουργό, κάτι άλλωστε που συζητήσαμε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Τρίπολη για την παρουσίαση της ΚΑΠ”.

Η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου διευκρινίζει ότι είναι θέμα πολιτικό, αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να αλλάξει την υπουργική απόφαση Αποστόλου και να προστατεύσει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, όπως επιδιώκουν οι παραγωγοί και οι φορείς της Μεσσηνίας.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε, πρόσθεσε: “Δεδομένου ότι συζητήθηκε το θέμα στο ΣτΕ και εν αναμονή της απόφασης, σε συνεννόηση τόσο με τους παραγωγικούς φορείς, τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, την Ενωση, όσο και με την Περιφέρεια, τους υπόλοιπους δήμους, το Επιμελητήριο, αναλάβαμε πρωτοβουλία, προκειμένου το θέμα να φτάσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Στην επιστολή μου προς τις ευρωπαϊκές αρχές μεταφέραμε τις καταγγελίες των αγροτικών φορέων και ζητούσαμε να υπάρξει ενεργή παρέμβαση της Ε.Ε. Υπήρξε η απάντηση από την πλευρά του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου επί της ουσίας μάς λέει ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των ονομασιών της ποικιλίας στη βάση δεδομένων FRUMATIS. Δηλαδή είναι θέμα εσωτερικό, της χώρας μας”.

Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος παρατηρεί: “Προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα, τόσο των φορέων που εμπορεύονται προϊόν ΠΟΠ, όσο και των φορέων που εμπορεύονται την ποικιλία, η ΕΕ έχει ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται η ονομασία της ποικιλίας όταν ένας παρόμοιος ή πανομοιότυπος όρος καταχωρίζεται ως ΠΟΠ. Επιπλέον, μόνο η ΠΟΠ μπορεί να περιγραφεί με το συγκεκριμένο καταχωρισμένο όνομα «Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas» και να συνοδεύεται από το επίσημο λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να προσδιορίσουν το προϊόν ΠΟΠ σε μια αγορά.

Οσον αφορά την καταχώριση του όρου «Καλαμάτα» στο Ελληνικό Μητρώο Φυτικών Ποικιλιών, καθώς και στο FRUMATIS, η νομοθεσία της ΕΕ για τα οπωροφόρα δένδρα δεν καθόρισε τη δυνατότητα αξιολόγησης ως προς την καταλληλότητα των ονομασιών ποικιλίας. Ως εκ τούτου, είναι τα κράτη μέλη υπεύθυνα να εισάγουν αυτές τις ονομασίες ποικιλίας στη βάση δεδομένων FRUMATIS, σύμφωνα με τις αποδεκτές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, όπως ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ για τα οπωροφόρα φυτά και σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική τους νομοθεσία”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER