Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 08:46

Συνάντηση Χαρίτση - Μανδηλάρη: “Το αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν μπορεί να περιμένει άλλο” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

“Το αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Χρειάζεται να προχωρήσει στις επενδύσεις εκείνες, που είναι αναγκαίες για να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στην ανάπτυξη της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια”.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, στο διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, μετά τη συνάντησή του με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη.

Σημείωσε ότι “είναι πάρα πολύ κρίσιμο να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς θα γίνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου από αυτό”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι συναντήθηκε με τον αερολιμενάρχη, γιατί ετοιμάζει ερώτηση στη Βουλή για τα ζητήματα του αεροδρομίου, περιμένοντας από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να τοποθετηθεί, να βάλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα του αεροδρομίου, του οποίου η ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη, απαιτεί μια σειρά από επενδυτικά ζητήματα.

Για τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του αεροδρομίου Νίκος Κωνσταντακόπουλος, και για την ανάγκη αναβάθμισης του αεροδρομίου ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε:

“Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ζητήματα του Κέντρου Εκπαίδευσης του στρατιωτικού αεροδρομίου. Νομίζω, όμως, ότι είναι μεγάλο σφάλμα να υποτιμάμε και να μην αναδεικνύουμε τη σημασία και τα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε για το πολιτικό μας αεροδρόμιο. Μην ξεχνάμε ότι το πολιτικό αεροδρόμιο είναι ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης για όλη την περιοχή μας, για τη Μεσσηνία και για την τουριστική της ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αλματώδης ανάπτυξη του αεροδρομίου. Η ανάπτυξη, όμως, για να συνεχιστεί, για να έχει μέλλον και να είναι βιώσιμη, απαιτεί να προχωρήσουν μια σειρά από ζητήματα επενδυτικά που είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Συζητήσαμε για τα θέματα των απαλλοτριώσεων που πρέπει να προχωρήσουν.

Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια δέσμευση των σχετικών κονδυλίων για να προχωρήσει το θέμα των απαλλοτριώσεων. Πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, τα ζητήματα των κτηριακών υποδομών που χρήζουν προφανώς αναβάθμισης. Δεν μπορούμε να πάμε το αεροδρόμιο μπροστά προς το 2030 με υποδομές του 1990. Και βεβαίως να δούμε και τη συνεργασία μεταξύ των δύο αεροδρομίων, του πολιτικού και του στρατιωτικού, έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα και το πολιτικό αεροδρόμιο να επιτελέσει το ρόλο του που κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ σημαντικός για την τοπική μας οικονομία συνολικά. Θα διατηρήσουμε, βεβαίως και την επικοινωνία με τον κ. Μανδηλάρη το επόμενο διάστημα, τον οποίο ευχαριστούμε για την ενημέρωση”.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας ενημέρωσε ότι “εμείς έχουμε ετοιμάσει και θα καταθέσω στη Βουλή τις επόμενες ημέρες μία ερώτηση για τα ζητήματα του αεροδρομίου. Και γι’ αυτό ακριβώς ήθελα να έχω μια ενημέρωση από πρώτο χέρι από τον αερολιμενάρχη, ώστε η ερώτηση να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του αεροδρομίου μας. Και περιμένω από την κυβέρνηση και από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να τοποθετηθεί σε αυτά τα ζητήματα, να βάλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να δούμε πώς προχωράμε και πώς προχωράμε και στην επόμενη μέρα του αεροδρομίου: Αν θα υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο για την αναβάθμισή του και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το αν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να προταχθεί σε σχέση με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε:

“Γνωρίζετε ότι μετά την υπόθεση της Fraport και τα 14 αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στην εταιρεία, υπάρχουν 23 περιφερειακά αεροδρόμια των οποίων η αναβάθμιση πρέπει να προχωρήσει. Αυτό που είχαμε συζητήσει τα προηγούμενα χρόνια και αυτό εξακολουθεί να είναι η δική μας η θέση, είναι ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι από εκείνα τα αεροδρόμια που λόγω της αλματώδους άνθισης που είχαν τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει στην ουρά, μαζί με τα άλλα 23 αεροδρόμια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Να δούμε λοιπόν πώς και το Δημόσιο μπορεί να συνεισφέρει με κονδύλια και όπου χρειαστεί να υπάρξει η αναγκαία ενίσχυση και με ιδιωτικά κεφάλαια, για να προχωρήσει η αναβάθμιση αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να περιμένει άλλο, χρειάζεται να προχωρήσει στις επενδύσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στην ανάπτυξη της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια. Αν καθυστερήσουμε και άλλο, θα χάσουμε το τρένο. Και όπως συζητάγαμε με τον κ. Μανδηλάρη η δική μου η αίσθηση είναι ότι βγαίνοντας και από την κρίση του κορονοϊού, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει και στον τουριστικό τομέα διεθνώς, στην ευρύτερη περιοχή μας θα είναι πάρα πολύ έντονος. Αν χάσουμε, λοιπόν, τώρα αυτή την ευκαιρία αναβάθμισης των υποδομών μας -και το αεροδρόμιο είναι η πιο βασική τουριστική υποδομή που έχουμε, αφού ολοκληρώσαμε τους δρόμους στην περιοχή μας- πολύ φοβάμαι ότι και όσα κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με την ανάπτυξη του αεροδρομίου, θα τα χάσουμε και αυτά”.

Τέλος, σε ερώτησή μας για το αν μπορούν να συνυπάρξουν τα δύο αεροδρόμια, πολιτικό (αναβαθμισμένο) και στρατιωτικό (ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων), επεσήμανε:

“Προφανώς μπορούν να συνυπάρξουν τα δύο αεροδρόμια, συνυπήρξαν και όλα τα προηγούμενα χρόνια με ομαλό τρόπο. Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ κρίσιμο να γίνει, είναι να αποσαφηνιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εχω καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, ήδη από τον Ιούλιο, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, Ιανουάριο μήνα, απάντηση δεν έχω λάβει. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς θα γίνει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου από αυτό”.