Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 07:48

Μεσσήνη: Μαγικό ταξίδι στα αστέρια

Γράφτηκε από τον

Ο ζωοδότης Ηλιος, η μυθολογία των αστερισμών και οι απαρχές του Σύμπαντος ξεδίπλωσαν μερικά από τα μυστικά τους -αλλά και την υπέροχη μουσική τους- προχθές Σάββατο, το πρωί στην Αρχαία Μεσσήνη και το βράδυ στο χώρο του 1ου Γυμνασίου της Μεσσήνης.

Ολα αυτά στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Αστρονομία στη Μεσσήνη, ένα μουσικό ταξίδι στο Σύμπαν” που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Μεσσήνης, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Το πρωί του Σαββάτου, οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης εξεπλάγησαν ευχάριστα καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουν τον Ηλιο μέσα από δύο ηλιακά τηλεσκόπια που είχαν στηθεί πάνω από το τελευταίο διάζωμα του αρχαίου θεάτρου. Αστροφυσικοί της Ελληνογερμανικής Αγωγής, αλλά και μέλη της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης “Διός Κούροι” εξηγούσαν στους εντυπωσιασμένους παρατηρητές τα φαινόμενα που συμβαίνουν στον Ηλιο και απαντούσαν στις απορίες που εκφράζονταν.

Η συνέχεια δόθηκε μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, με εκδήλωση που περιλάμβανε δύο ομιλίες με θέματα από τον... ουρανό και την οποία “έντυσε” με την εκπληκτική μουσική του -συνθέσεις που δημιούργησε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση- ο συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλεξιάδης, ο οποίος κάθισε στα πλήκτρα και την απέδωσε. Ο συνδυασμός της εξαιρετικής μουσικής και των εντυπωσιακών οπτικών εφέ που τη συνόδευαν κάτω από τον έναστρο ουρανό, καθήλωσαν τους ακροατές – θεατές, οι οποίοι μετά το τέλος των ομιλιών μπόρεσαν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και τους πλανήτες Δία, Κρόνο και Αρη, με τα τηλεσκόπια που είχαν στηθεί στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου από μέλη της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης “Διός Κούροι” και της ερασιτεχνικής ομάδας Αστρονομίας Καλαμάτας.

Με την Αφροδίτη στη δύση, τον Δία να μεσουρανεί και τον Κρόνο να “ανηφορίζει” την εκλειπτική -και την ίδια ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μάς “τιμούσε” με ένα πέρασμα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειανατολικά- ο καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών και πρόεδρος της ΕΕΦ Στράτος Θεοδοσίου μέσα από την ομιλία του “Αστρα και μυθολογία” ταξίδεψε το ακροατήριο στον χρόνο, “διαβάζοντας” την ελληνική μυθολογία πάνω στους αστερισμούς που κοσμούν το Στερέωμα.

Κι ενώ ο περίλαμπρος Αρης έκανε την εντυπωσιακή του “έξοδο” στο Στερέωμα, ο αστροφυσικός, διευθυντής του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλής Σωτηρίου, ακολούθησε στο βήμα, με θέμα “Μηνύματα από τη γέννηση του Σύμπαντος”, αποκαλύπτοντας τον εντυπωσιακό νέο κόσμο της επιστήμης, η οποία αναζητεί τις απαρχές της δημιουργίας μέσα από την έρευνα των βαρυτικών κυμάτων της “Μεγάλης Εκρηξης” και των έντονα ενεργειακά φορτισμένων νετρίνων που μπόρεσαν ενδεχομένως να ξεφύγουν από εκείνες τις στιγμές της απαρχής του κόσμου.

Ενδιάμεσα, τις εξαίσιες μουσικές του Μηνά Αλεξιάδη συνόδευαν βίντεο, ένα με εκπληκτικές φωτογραφίες πλανητών, άστρων, νεφελωμάτων, ανοιχτών και κλειστών αστρικών σμηνών, γαλαξιών, από τις εξορμήσεις της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης “Διός Κούροι”, κι ένα δεύτερο με την ιστορία της πρώτης στην ανθρώπινη ιστορία καταγραφής -μέσω του ανιχνευτή Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)- βαρυτικών κυμάτων, από τους Ράινερ Βάις, Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν, ανακάλυψη που τους χάρισε το Βραβείο Νόμπελ.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής του ανασκαφικού έργου της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφερόμενος στους αρχαίους Ελληνες αστρονόμους, αλλά και στον πανεπιστήμονα Ιππόδαμο τον Μιλήσιο, αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, φυσικό, μαθηματικό, μετεωρολόγο και φιλόσοφο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, φυσικός Στάθης Κατσούλης, μίλησε στην αρχή της για την προοπτική συνέχειας ανάλογων δρωμένων στον Δήμο Μεσσήνης, αναφερόμενος στη διαχρονική συνεργασία του δήμου με την Ενωση Ελλήνων Φυσικών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, εκφράζοντας ευχαριστίες και στον Νησιώτη φυσικό της τελευταίας Γιώργο Παπαδόπουλο, ενώ η αναφορά του περιλάμβανε και τη συμβολή του Μηνά Αλεξιάδη τόσο στη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και στις δράσεις του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.

Υπόσχεση, τέλος, για ανάλογες εκδηλώσεις στον Δήμο Μεσσήνης έδωσε και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Β.Γ.Μ.