Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2024 09:29

Από τον Θαν. Βασιλόπουλο και τον Βασ. Σπανάκη: Υποσχέσεις για το Πάρκο του Νέδοντα

Από τον Θαν. Βασιλόπουλο και τον Βασ. Σπανάκη: Υποσχέσεις για το Πάρκο του Νέδοντα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σημαντικές αναφορές για το θέμα του περιβαλλοντικού πάρκο του Νέδοντα είχαν τα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Αναφορές που έγιναν από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη. Γεγονός που στέλνει το μήνυμα, ότι επιτέλους από τα λόγια και τις αναφορές ήρθε η ώρα να περάσουμε στις πράξεις και τις δράσεις. Οι στόχοι και οι επιδιώξεις να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι “αποτελεί την αρχή για όσα σχεδιάζουμε στην περιοχή με την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα”. Ανέφερε πως με τη συμβολή του  παριστάμενου υφυπουργού Εσωτερικών Β. Σπανάκη δρομολογούνται οι μελέτες για τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων από το Νέδοντα.

Ο υφυπουργός, αφού δήλωσε συγκινημένος και χαρούμενος και μίλησε για “έργο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”, ευχήθηκε “να δούμε τον χώρο να επεκτείνεται και το όνειρο των Καλαματιανών να γίνεται πραγματικότητα”.

Στο φαράγγι του Νέδοντα (περιοχή “Natura 2005”), που ξεκινάει στα βόρεια του πολεοδομικού ιστού της Καλαμάτας, προβλέπεται από το ΓΠΣ η δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου.

Οι ευχές και το όνειρο πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη δρομολόγηση των μελετών και την ολοκλήρωσή τους. Μελέτες, αρχικά, για την απομάκρυνση των δημοτικών  συνεργείων και την εγκατάστασή τους στον χώρο που προβλέπεται, κοντά στη ΜΟΛΑΚ και τον Βιολογικό Καθαρισμό. Και στη συνέχεια, μελέτες, ιδέες και προτάσεις, μέσω κι ενός διεθνούς διαγωνισμού για ένα πρωτοπόρο περιβαλλοντικό πάρκο στο Νέδοντα. Και αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να δρομολογηθούν στην υφιστάμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έως το 2028.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Θα υπενθυμίσω ότι τον Ιούλιο του 2023, πριν την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου σε ρεπορτάζ μας, είχαμε παρουσιάσει τις απόψεις του δημάρχου και των επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, για το ποιο θα είναι το ενδιαφέρον τους και η πρόταση - δέσμευσή τους για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα στην επόμενη δημοτική θητεία.

* Μεταξύ άλλων, ο Θαν. Βασιλόπουλος είχε σημειώσει:

“Ως δημοτική αρχή από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί, τοποθετήσαμε ψηλά στην ατζέντα μας το θέμα της κατασκευής του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα, έργο εμβληματικό τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και σε επίπεδο νομού. Ένα έργο που όλοι συμφωνούν στην τεράστια περιβαλλοντική και αειφορική αξία για τον τόπο μας.

Με συγκεκριμένες πράξεις δρομολογήσαμε τις εξελίξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμάσαμε ένα πλήρη φάκελο και υποβάλλαμε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα ΑΤ09, ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων «μελετών για τη μετεγκατάσταση των συνεργείων δήμου - ΔΕΥΑΚ και την αναζωογόνηση της παρόχθιας ζώνης του Νέδοντα». Η εν λόγω πρόταση βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η πρόταση του δήμου για την αναζωογόνηση της παρόχθιας ζώνης του Νέδοντα εναρμονίζεται με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας και περιλαμβάνει τον χώρο αστικού πρασίνου και το τμήμα του περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα μέχρι τα όρια της περιοχής του πεδίου βολής του στρατοπέδου. Στην είσοδο του χώρου από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης έχει χωροθετηθεί και ήδη κατασκευάζεται το Ανοιχτό Θέατρο στην ανατολική όχθη, ενώ στη δυτική επίκειται η υλοποίηση του πάρκου ελιάς, έργο που επίσης σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.

Ο χώρος που θα προκύψει προς διαμόρφωση μετά την απομάκρυνση των δημοτικών συνεργείων ανέρχεται σε 40 στρέμματα, ενώ συνολικά η περιοχή που θα συμπεριληφθεί στη μελέτη αγγίζει τα 80 στρέμματα”.

* Ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη, που είχε δηλώσει: “Για τη δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου στο φαράγγι του Νέδοντα, επιβάλλεται καταρχάς η εξυγίανση της περιοχής - κυρίως με: Την απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των συνεργείων δήμου - ΔΕΥΑΚ. Τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού με φυσικά υλικά (συρματοκιβώτια με φυσικούς λίθους, ξύλα κλπ.), από την οδό Σπάρτης μέχρι το παλιό λατομείο Μπάκα. Τη φύτευση των παραποτάμιων ζωνών με υψηλό πράσινο. Την γενική διαμόρφωση της περιοχής και τη δημιουργία χώρων αναψυχής και διημέρευσης, αθλητισμού κλπ. Την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας.

Με τον τρόπο αυτό, εκτός από χώρος αναψυχής για τους πολίτες, το περιβαλλοντικό πάρκο θα λειτουργεί και ως μια ιδανική «πύλη» προς τον Ταΰγετο: Θα συνδέει το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας με τις υπώρειες του Ταϋγέτου, μέσω μιας παραποτάμιας πορείας μέσα στη φύση.

Αυτό θα αποτελεί ένα ξεχωριστό φαινόμενο στον ελλαδικό αστικό χώρο. Το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα θα είναι ταυτόχρονα το όριο του αστικού τοπίου της Καλαμάτας - σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη φύση μέσω της εισόδου του φαραγγιού. Η διαδρομή από εκεί μέχρι τη θέση Λαγού Χάνι, μήκους 9 χλμ., διέρχεται μέσα από πλατάνια, νερά, απόκρημνα κατακόρυφα βράχια… και συναντάει τα πανύψηλα πέτρινα φράγματα των αρχών του 20ού αιώνα.

Η δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα θα δώσει μια τεράστια ανάσα στην πόλη και θα αποβεί πολλαπλά χρήσιμη: περιβαλλοντικά, αισθητικά, από άποψη αναψυχής, οικολογίας, αλλά και οικονομίας! Θα αναδείξει, επιτέλους, το φαράγγι του Νέδοντα στους πρόποδες του βουνού: ένα πολύτιμο πλεονέκτημα της Καλαμάτας, το οποίο παραμένει επί τόσα χρόνια αναξιοποίητο”.