Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 22:48

Ανησυχία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ανησυχία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για τους δρόμους της Μεσσηνίας

 

Να προχωρήσει το έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, του σημαντικότερου έργου για τη Μεσσηνία, καλεί τη νέα κυβέρνηση η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να απαιτήσουν την άμεση υλοποίηση του έργου.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν έκανε καμία αναφορά στους δρόμους της Μεσσηνίας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η Ν.Ε. ζητεί, επίσης, από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα και να προχωρήσει τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο δρόμο Πύργος - Καλό Νερό.

Ειδικότερα, το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: “Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή της νέας κυβέρνησης για το σημαντικότερο έργο της Μεσσηνίας, το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Δεν μπορεί να μείνει στα αζήτητα ένα έργο δρομολογημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε κορυφαίους τεχνικούς - επενδυτικούς ομίλους, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έτοιμη για διαβούλευση και γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να απαιτήσουν την άμεση υλοποίηση του έργου. Ομοίως και για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό που έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για ένα έργο επεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 19,8 εκατ. ευρώ, αλλά και το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα που έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης και έχει παραδοθεί”.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ

Οσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για το Πάτρα - Πύργος, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τις προχθεσινές απαντήσεις του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργού Υποδομών, “Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7”, όπου διευκρίνισε πως: “Πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια με τα έργα υποδομών, εκ μέρους της νέας ηγεσίας, που μπορούν να έχουν ουσιαστικά ως συνέπεια να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Πατρών-Πύργου και να καθυστερήσει πολύ η υλοποίηση του έργου. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ψέματα, μιλώντας για πολιτική μεταξύ φαντασίας και δογματισμού με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν 5 συμβάσεις, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν 5 ταυτόχρονα εργοτάξια που έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του έργου. Στα τρία τμήματα, το ένα είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα άλλα δύο πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από το υπουργείο για να πάνε στον επόμενο μειοδότη.

Τα περί χωματερής 50.000 τόνων απορριμμάτων που απόθεσαν κάτοικοι της περιοχής, μετά τις μελέτες και τους διαγωνισμούς, μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε από το δήμο της περιοχής, είτε με μια ξεχωριστή εργολαβία. Είναι το λιγότερο αστείο να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο, επειδή ρίχθηκαν σκουπίδια!

Για τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δώσει οι ανάδοχοι του έργου, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως οφείλονται στην κατάργηση του μαθηματικού τύπου από τον κ. Σουφλιά επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Επομένως ο κ. Καραμανλής καταγγέλλει την κυβέρνηση Καραμανλή, κι αυτό είναι ένα παράδοξο! Το γεγονός ότι το έργο εκτελείται με 8 διαφορετικές εργολαβίες, δεν αποτελεί κατάτμηση. Αν δεν γινόταν με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπήρχαν εγκρίσεις από την Ε.Ε. Ο εθνικός νόμος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζουν πως όταν υπάρχει ένα μεγάλο έργο κι έχει αυτοτελή τμήματα πρέπει να δημοπρατούνται ξεχωριστά για να αποκλειστεί συσσώρευση πολλών έργων σε λίγες εταιρείες. Στο συγκεκριμένο έργο αν είχαμε τις εκπτώσεις που η Ν.Δ. είχε κανονίσει, όπως στην Ολυμπία Οδό, απλά δεν θα υπήρχε έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ως αυτοκινητόδρομου.

Η Ν.Δ. έχει την ευθύνη της μη υλοποίησης του έργου. Είναι η δεύτερη φορά που το τινάζουν στον αέρα, η πρώτη ήταν το 2013 όταν έβγαλαν την Πατρών-Πύργου από την παραχώρηση χωρίς να έχουν έγκριση μεγάλου έργου. Είχαν ελλιπείς μελέτες και έναν διαγωνισμό αδιαφανή, στην καλύτερη περίπτωση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ μεγάλο αγώνα για να εγκριθεί το έργο και η χρηματοδότησή του ως αυτοκινητόδρομου. Συνοπτικά το έργο Πάτρα-Πύργος θα είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν είχε επαναπροκηρυχθεί (με αξιόπιστες μελέτες και τροποποιήσεις των προκηρύξεων) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησής του είναι η ολοκλήρωση της ώριμης διαδικασίας που ήδη κινείται”.


NEWSLETTER