Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 23:18

Τσίπρας για Μεσσηνία και Πελοπόννησο: Υποσχέσεις για έργα υποδομής και διαχείριση σκουπιδιών (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Τσίπρας για Μεσσηνία και Πελοπόννησο: Υποσχέσεις για έργα υποδομής και διαχείριση σκουπιδιών (βίντεο)

 

Τις ανακοινώσεις των υπουργών επικύρωσε με την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη, κλείνοντας τις εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εκτενής ήταν η αναφορά του, όπως αναμενόταν, στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και στην υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά για αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στα πρότυπα του Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης, η αναβάθμιση του οποίου έχει ανατεθεί με σύμβαση παραχώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα σημείωσε:

“Θεωρούμε ότι σε αυτά τα 3 χρόνια η κυβέρνησή μας έδωσε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Για τη στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές, που καλύπτουν το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.

Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του Leader και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιονίδος και σε άλλους δήμους της Αργολίδας.

Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Πελοπόννησο. Οι αιτήσεις της Περιφέρειας στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή με 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας μια σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό".

 

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σε ό,τι αφορά τον δευτερογενή τομέα ο πρωθυπουργός τόνισε:

"Με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψήφισε και εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων.

Στην Πελοπόννησο, στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 10 με συνολικό ύψος 15,2 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία»".

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο σημείωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας:

“Υπάρχουν εδώ τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και ο Μυστράς. Και ακόμα υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς. Οπως η Μονεμβασιά. Οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Το Ναύπλιο και το Αργος. ΟΙ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι.

Είναι λοιπόν αυτονόητη η έμφαση και η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Την προστασία του οποίου οφείλουμε να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμών, σε κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο είναι ήδη ορατή. Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς.

Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου βοηθά σημαντικά την πρόσβαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. € του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην Πελοπόννησο, αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. €. Τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια.

Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. €.

Υλοποιούνται επίσης δημόσια έργα που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οπως η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Εχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του με 2,75 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου, διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από την ίδια χρηματοδοτική πηγή - ενώ είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό, η στήριξη θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησης του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.

Και κάτι τελευταίο: Στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου. Εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους".

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Για τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε: Μείωση της εγγυημένης ποσότητα. Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους. Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης. Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού. Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή. Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τέλος, λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δίνει το πράσινο φως για τις υποδομές".

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΔΕΗ

Ενα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια και την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, είναι το θέμα του λιγνίτη, τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας - υπογραμμίζοντας ότι είναι “ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε τη σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος". Και συμπλήρωσε:

Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους ενεργειακής ασφάλειας.

Βασική μας αρχή είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και, βεβαίως, των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ», που υποχρέωνε την εταιρεία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της. Με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού.

Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.

Πέρα, όμως από τη διαμόρφωση ισχυρών εγγυήσεων για τις θέσεις απασχόλησης, υλοποιούμε και μια συνολικότερη πολιτική που θα αποδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, μελετάμε την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων από παλιές απαλλοτριώσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Δημιουργούμε ζώνες ενεργού περιβαλλοντικής αποκατάστασης λιγνιτικών ορυχείων, ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις ζώνες εξόρυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η κατοικία.

Και τέλος, με δεδομένο ότι η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί -και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό να λεχθεί εδώ- σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου".

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Για τις υποδομές ο πρωθυπουργός σημείωσε:

"Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση των υποδομών στην Πελοπόννησο τις προηγούμενες δεκαετίες. Τις γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Σε δυόμισι χρόνια υλοποιήσαμε ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία. Και δρομολογήσαμε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.

Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αναφέρομαι στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη. Καθώς και στην Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο στην Πάτρα. Εργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες, που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. Και με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα διασφαλίστηκαν όροι και μέτρα που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, και τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2019. Αναφέρομαι στην ελεύθερη διέλευση των ΑΜΕΑ, καθώς και σε μεγάλες εκπτώσεις έως και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Στα έργα λειτουργικής ολοκλήρωσης προβλέπονται: Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία. Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών δικτύων. Η ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητόδρομων με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, η σύνδεση της Αργολίδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, και πλήθος άλλων οδικών έργων που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση των Υποδομών νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του «Μορέα» να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του υπουργείου.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων διευρωπαϊκών οδικών αξόνων το υπουργείο προώθησε μια σειρά κρίσιμων έργων και μελετών που αφορούν στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού δικτύου σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου.

Σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές υποδομές, δεν θα επαναλάβω όσα είπαμε στο περιφερειακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα. Θα αρκεστώ να σημειώσω ότι υλοποιείται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό, που ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο αίτημα χρόνων. Ενώ για το τοπικό σιδηροδρομικό τρένο της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας.

Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσο φιλικό για τους τόπους που διασχίζει".

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

"Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο. Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου. Ενα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία και κατά επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό.

Και το δεύτερο είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου, που θα δώσουν άλλη μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής".

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ξεχωριστός τομέας της στρατηγικής μας σε εθνικό επίπεδο είναι η αποκέντρωση της ανάπτυξης, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός:

"Επιδίωξή μας είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική και λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Υλοποιούμε, λοιπόν, ένα πλήθος από μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και αυξάνουν το παραγωγικό τους δυναμικό.

Στην λογική αυτή, το 2016 αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη Πελοπόννησο από 8,1 εκατ. ευρώ σε 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 232%. Ενώ το 2017, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο αυξήθηκε από 10,6 εκατ.€ σε 36,2 εκατ.€. Πρόσθετη αύξηση 241%.

Ετσι, το 2017 εγκρίθηκαν από εθνικούς πόρους 40 νέα έργα με προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Εργα που αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την επισκευή κτηρίων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης δράσης έργων με 17,6 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ έχουν ενταχθεί έργα ύψους 13,8 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.

Πέρα από τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις, για την Πελοπόννησο διατίθενται ακόμα 284,5 εκατ. ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Θέλω εδώ να αναφερθώ ειδικά σε 3 στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό:

Η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας. Εχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατ.€ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης.

Η άλλη αφορά τον Δήμο Αργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Στοχεύει στην αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός εδώ είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, με 19 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020. Ο κεντρικός του στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπου κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και η προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας γιατί για εμάς, δεν είναι τα πάντα στον τόπο αυτόν αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Βαλτετσίου. Μετά τη μεταφορά του Νοσοκομείου, το κτήριο παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σύμβαση παραχώρηση είναι ήδη έτοιμη. 

Η δεύτερη αφορά την παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης περίπου 11 στρεμμάτων και κτηρίων γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Τρίπολης. Μια παρέμβαση που μπορεί να κάνει πολύ πιο φιλική την πόλη. Το ίδιο έχει γίνει άλλωστε σε πολλούς δήμους της Πελοποννήσου, όπως στην Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, το Ναύπλιο, τη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα και αλλού.

Τέλος στον Δήμο Τρίπολης παραχωρείται επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης". Στον χώρο θα ανεγερθεί το κέντρο των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει πάρκο για δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, τόσο αναγκαίο για μια σύγχρονη ανθρώπινη πόλη".

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=OE7hytBMNs4}


NEWSLETTER