Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 09:42

Γιατί γελούν οι φοροφυγάδες

Γράφτηκε από τον

Γιατί γελούν οι φοροφυγάδες

Οι επικοινωνιακές προεκλογικές υπερβολές των υποψηφίων σε αυτοδιοίκηση και ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αφήνουν αδιάφορο τον μέσο ψηφοφόρο, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να υποσκελίσουν την αγωνία του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που ανομολόγητα έχει φτάσει στο γνωστό αδιέξοδο, που φαντασιώνεται ότι θα το ξεπεράσει πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.

Την ίδια φαντασίωση είχαν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης, που εκλέχτηκαν επειδή υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με τα χρήματα της φοροδιαφυγής. Τελικώς όμως, ενώ όλοι παραδέχονται ότι «λεφτά υπάρχουν» στην παράλληλη αγορά, σχεδόν κανένας μετά την αποτυχία του δεν ομολογεί ότι οι ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν επειδή… μπορούν να συνεργαστούν win - win με τον καταναλωτή σε βάρος του κράτους. Για την ακρίβεια, παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα οι μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν, επειδή μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς αποδείξεις.

Αν και όλα αυτά είναι γνωστά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εξήγγειλε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν στο αυτονόητο. Να κάνουν τι; Να πληρώσουν, επιτέλους, τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αφού ανακοίνωσε 10 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε: «Είναι μία συντονισμένη προσπάθεια, ώστε αυτή η «καραμέλα» -την ακούμε πολλές δεκαετίες- του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής να λιώσει κάποτε στα στόματα όσων επιτήδειων γελούν σε βάρος των άλλων. ∆εν γίνεται σήμερα επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ούτε βεβαίως να υπάρχουν επιχειρηματίες με αυξημένα κέρδη χωρίς αυξημένες υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και, πέραν των όσων παρουσίασα, πολύ σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα εισηγηθεί ένα σύνολο δίκαιων θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τα ζητήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ειλικρινά δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όπως δεν αμφισβήτησα και τις προθέσεις των προκατόχων του, που επιχείρησαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και το μόνο που κατάφεραν είναι να προκαλέσουν… γέλια στους φοροφυγάδες. Πολύ φοβάμαι όμως ότι και οι προσπάθειες του νυν πρωθυπουργού δεν θα αποδώσουν καρπούς, γιατί οι υψηλοί φόροι δίνουν κίνητρα στους συναλλασσόμενους να κινηθούν στην παράλληλη αγορά για να εξοικονομήσουν χρήματα. Η κυβέρνηση όμως, αντί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, επιβάλλει επιπρόσθετα τέλη στον τουρισμό ρισκάροντας να χάσει έσοδα επειδή θα αυξηθούν οι συναλλαγές με μετρητά έξω από τις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού. Γενικότερα όμως η προσπάθεια φορολόγησης των ψηφιακών συναλλαγών θα οδηγήσει σύντομα σε διπλές τιμές στην αγορά. Μια νόμιμη υψηλή τιμή για συναλλαγές με ψηφιακό χρήμα και μια χαμηλότερη για συναλλαγές με μετρητά. Μόνο μια γενναία μείωση των φόρων και των φορολογικών συντελεστών θα κάνει ασύμφορο το ρίσκο της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε όμως στη Θεσσαλονίκη: «Οι λέξεις “φιλελευθερισμός” και “φοροδιαφυγή” είναι πάντα λέξεις αντίθετες». Ξέχασε όμως την αντίθεση του φιλελευθερισμού με τους υψηλούς φόρους. Και οι φοροφυγάδες ήδη γελούν κάτω από τα μουστάκια τους λίγο πριν ξεσπάσουν για ακόμα μια φορά σε τρανταχτά γέλια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός